Контракти.ua

539  —  30.06.23
Лише бажання продавців: у НБУ пояснили зависокі ціни на нерухомість в Україні
Лише бажання продавців: у НБУ пояснили зависокі ціни на нерухомість в Україні

Ситуація на ринку нерухомості в Україні залишається складною через війну. Реальні ціни суттєво відрізняються від заявлених продавцями житла.

Про це заявила директор Департаменту фінансової стабільності НБУ Первін Дадашова, повідомляє РБК-Україна з посиланням презентацію "Звіту про фінансову стабільність" НБУ, яка транслювалася на Youtube.

Як зазначила Дадашова, ринок "досі перебуває в дисбалансі, і відновлення попиту дуже кволе". Протягом 2022 року обсяги угод на ринку нерухомості складали близько третини довоєнних показників. І попри несуттєве зростання в останні квартали 2022 року, немає свідчень, що попит відновлюється.

"За нашими оцінками попит на нерухомість залишатиметься пригніченим, тому що впали доходи населення, тому що залишається висока невизначеність і високі безпекові ризики", - сказала вона.

Дадашова також відзначила розбалансованість цін на нерухомість і вартість оренди. НБУ вимірює індекс співвідношення цін на нерухомість та оренди, щоб зрозуміти, чи є баланс, який вимірюється довгостроковим середнім цього показника. Зараз ціни на купівлю житла значно вище вартості оренди, ніж довгострокова середня.

"Це відображає той факт, що заявлені ціни на нерухомість скоріше відображають очікування продавців, ніж реальний баланс на ринку. І за таких умов ринку знадобиться певний час для того, щоб пристосуватися і для того, щоб баланс попиту і пропозиції відновився", - сказала представник НБУ.

Заявлені ціни не підкріплені ринковими чинниками

Як зазначається у "Звіті про фінансову стабільність" НБУ, на вторинному ринку житло переважно продається зі знижками: на поступки йдуть продавці. За даними інформаційного порталу про нерухомість Rieltor, станом на травень ціни на житло в оголошеннях, за якими квартири було продано, були на чверть нижче, ніж середні за всіма оголошеннями.

Нагадаємо, середня плата за місячну оренду 1-кімнатної квартири за 2022 рік по Україні зросла на 32,7% з 4 294 до 5 699 гривень. На перше місце за вартістю оренди вийшла Львівська область, де оренда подорожчала у 2,1 рази до 10 977 гривень.

У квітні 2023 року на першому місці за вартістю оренди була Закарпатська область, де оренда зросла з початку року на 50,7% до 13123 гривень.