Контракти.ua

449  —  15.06.23
На що можуть вирости ціни через підрив Каховської ГЕС: відповідь НБУ
На що можуть вирости ціни через підрив Каховської ГЕС: відповідь НБУ

Через зниження рівня води внаслідок підриву Каховської ГЕС частина земель, передусім у Херсонській, Запорізькій та Дніпропетровській областях, опинилися під ризиком посухи. Але на врожай зернових це не матиме значного впливу.

Про це повідомляє Нацбанк у відповідь на запит РБК-Україна.

В НБУ пояснюють, що на територіях, які знаходяться під ризиком осушення, переважно вирощують озиму пшеницю, яка на поточному етапі вегетації практично не залежить від зволоження. Окрім цього, площі посівів у Херсонській та Запорізькій областях, ймовірно, суттєво знизилися через окупацію та близькість до лінії фронту.

За оцінкою НБУ, зміна природних умов скоріше матиме більший вплив у наступні роки, бо цьогоріч ще вистачатиме запасу вологи в ґрунті, що підтримує врожайність.

Проте руйнування Каховської ГЕС, як відмітили в Нацбанку, підвищує ризики посухи, а це може викликати зменшення врожайності соняшника, овочів та деяких фруктів, які вирощуються у Херсонській, Запорізькій та Дніпропетровській областях.

"Зниження пропозиції може призвести до тимчасового підвищення цін на овочі, зокрема помідори, баклажани, кабачки, перець. Однак, цей ефект з часом нівелюється через налагодження постачання з інших областей, а також завдяки імпорту, зокрема з Туреччини", - пояснюють в НБУ.

Крім того, труднощі з постачанням води можуть призвести до зростання виробничих витрат та скорочення виробництва деякими підприємствами харчової промисловості. В НБУ вважають, що заміщення товарами з інших областей може зумовити зростання цін через витрати на логістику.

До того ж, через зниження водопостачання та забруднення води в постраждалих регіонах може зрости попит на питну бутильовану воду та харчі тривалого зберігання.

"Утім, враховуючи локальний характер, це матиме незначний вплив на загальноукраїнську інфляцію", - вважає НБУ.

Статьи по теме
НБУ спрогнозував подальше зростання цін
НБУ спрогнозував подальше зростання цін

У серпні споживча інфляція в річному вимірі пришвидшилася до 7,5% з 5,4% у липні; інфляційний тиск зберігатиметься й у наступні місяці.
12.09 — 194

Резерви України зросли на 5 млрд доларів після падіння чотири місяці поспіль
Резерви України зросли на 5 млрд доларів після падіння чотири місяці поспіль

Міжнародні резерви України протягом серпня 2024 року збільшилися на 13,7% (на 5,096 млрд доларів) до 42,331 млрд доларів. Резерви зросли завдяки допомозі ЄС та США.
09.09 — 141

Як зростатимуть ціни в Україні: прогноз фінансових аналітиків, банкірів та населення
Як зростатимуть ціни в Україні: прогноз фінансових аналітиків, банкірів та населення

Інфляція в Україні протягом наступних 12 місяців пришвидшиться, проте не перевищить 9%. Такий прогноз дають банкіри, фінансові аналітики, керівники підприємств та населення.
16.08 — 291