Контракти.ua

4618  —  09.06.23
У надрах Землі знайдено таємничі гігантські гори: що кажуть вчені
У надрах Землі знайдено таємничі гігантські гори: що кажуть вчені

Вчені не можуть наразі точно пояснити походження гір.

Гора Еверест вважається найвищою вершиною на Землі, проте тепер дослідники вважають, що на планеті також існують вершини у 4,5 раза вищі за Еверест, і вони заховані в надрах планети. Пише ТСН. 

Про це пише Futurism.

Ці таємничі сховані гігантські гірські хребти називають зонами наднизьких швидкостей (ULVZ). Дослідники виявили, що вони заховані на межі ядра та мантії Землі на глибині близько 3000 км.

Зі слів співавторки дослідження, геологині з Алабамського університету Саманти Гансен, вони з колегами виявили, що ці заховані під землею хребти розташовані буквально всюди, проте дослідники не можуть зрозуміти їхнього таємничого походження.

Дослідники виявили заховані гірські хребти за допомогою сейсмологічних станцій в Антарктиді. За словами Гансен, якщо внутрішні гори досить великі, їх можна помітити — найвищі з них часом досягають приголомшливих 38 кілометрів, що в 4,5 раза вище за Еверест.

Гансен також зазначає, що ці внутрішні гірські хребти повністю приховані від очей людини, і їх навряд чи вдасться помітити, поки вони не будуть виявлені сейсмічними даними землетрусів або навіть атомних вибухів. Вчені до кінця не розуміють таємницю походження цих внутрішніх хребтів планети, проте вважають, що вони можуть бути залишками древніх океанічних кірок, які були втиснуті глибоко в надра Землі. Згідно з іншою теорією, таємничі хребти можуть виявитися частинами мантії, які були перегріті розпеченим ядром планети.

Раніше науковці виявили, що внутрішнє ядро Землі може складатися з двох окремих шарів. Традиційно вважають, що Земля має чотири основні шари: кору, мантію, зовнішнє та внутрішнє ядра. Але це твердження може бути неточним. Проте тепер геофізики припускають, що все набагато складніше.