Контракти.ua

488  —  07.06.23
Каховська ГЕС. Milestones. Хроніка подій та їх аналіз
Каховська ГЕС. Milestones. Хроніка подій та їх аналіз

Віктор Кевлюк: 28 березня російські окупанти починають накопичувати воду у Каховському морі. Рівень води цього дня був 14,68 м. 4 червня рівень води вже становить 17,32 м. Цифри можна перевірити на французькому сайті Hydroweb, вони спостерігають за усіма водними ресурсами планети. Тобто окупанти СВІДОМО та ЗАВЧАСНО готували цей терористичний акт.

Близько 02:00 6 червня група саперів 205 омсбр 49-ї армії Південного ВО підриває греблю Каховської ГЕС та машинний зал з генераторами та турбінами. Команду на підрив віддав командувач угруповання військ противника «Днєпр» генерал-полковник Олег Макаревич, перший заступник начальника Військової академії Генерального штабу ЗС РФ. Його співучасник – командир 205-ї омсбр підполковник Едуард Шандура. Командир групи саперів – підполковник Максим Щьолоков. Інформацію про цих та багато інших учасників цього злочину добув кримсько-татарський партизанський рух «Атеш».

Стаття 56 Додаткового протоколу до Женевських конвенцій від 12 серпня 1949 року, що стосується захисту жертв міжнародних збройних конфліктів, пише: "Установки і споруди, що містять небезпечні сили, а саме: греблі, дамби й атомні електростанції – не повинні ставати об'єктами нападу навіть у тих випадках, коли такі об'єкти є воєнними об'єктами, якщо такий напад може викликати звільнення небезпечних сил і наступні тяжкі втрати серед цивільного населення". І про це перший заступник начальника Військової академії Генерального штабу ЗС РФ знає точно, адже вивчення Женевських конвенцій є обов’язковим в любій військовій академії.

Тобто окупанти порушили закони війни, а воєнні злочини розглядаються в Міжнародному кримінальному суді, штаб-квартира якого знаходиться в місті Гаага. Перелік воєнних злочинів закріплений в Статуті Міжнародного кримінального суду, так званому Римському статуті. Стаття 8 Римського статуту визначає, що воєнними злочинами є грубі порушення Женевських конвенцій 1949 року. За вчинення воєнних злочинів не має строку давності притягнення до відповідальності. У випадку засудження воєнних злочинців Міжнародним кримінальним судом, вони нестимуть відповідальність у вигляді позбавлення волі строком до 30 років або довічного позбавлення волі.

Тому всіх до підриву Каховської ГЕС причетних слід брати живими.

Наслідки:

- затоплення близько 80 населених пунктів;

- через вихід з ладу насосних станцій, дамб, каналів та інших гідротехнічних споруд, зупиниться постачання води у системи зрошення 426,8 тис. га та 240,7 тис. га полів Херсонської і Запорізької обл. відповідно;

- при падінні рівня води до 12,7 м настає екологічна катастрофа, котра вб’є біорізноманіття водойми;

- розливом води змиті мінні поля на лівому березі і куди все це поплило – не знає ніхто;

- із зруйнованих турбін та генераторів в Дніпро вилилося 150 тон мастила, може вилитися ще 300 тон.

За все це РФ буде платити. Після нашої перемоги.

Автор: Віктор Кевлюк, військовий експерт, полковник ЗСУ

Статьи по теме
Що спільного між Нігером та білоруськими вертольотами над Польщею?
Що спільного між Нігером та білоруськими вертольотами над Польщею?

Вадим Денисенко: Вже зараз росіяни будуть пробувати робити дві нові точки напруги в світі: одна на польсько-білоруському кордоні, інша в Нігері. Обидва конфлікти мають на меті одну річ: відволікти захід від України, зменшити постачання зброї і спробувати змусити Захід сідати за стіл переговорів.
02.08.23 — 463

Гра в «солом'яного бичка»: яка перемога над Росією потрібна Америці
Гра в «солом'яного бичка»: яка перемога над Росією потрібна Америці

Максим Розумний: Є кілька міфів про наші відносини зі стратегічним союзником (США), які сьогодні домінують у публічному дискурсі. Перший: американці бояться перемоги України над Росією. Другий: ще більше американці бояться того, що Росія «розвалиться». Третій: американці штовхають наше керівництво до того, щоб завершити війну якомога швидше. Насправді, американцям не потрібна перемога України у тому сенсі, як ми її розуміємо (повне звільнення окупованих територій).
10.07.23 — 817

Для чого рашисти били «Кинжалами» та «Калібрами» по Києву, поки там лідери країн Африки
Для чого рашисти били «Кинжалами» та «Калібрами» по Києву, поки там лідери країн Африки

Іван Киричевський: В своєму офіційному комюніке Повітряні Сили написали, що рашисти сьогодні справді відстріляли шість крилатих ракет «Калибр» і шість гіперзвукових ракет «Кинжал», із яких всі 100% були збиті. З чого можна вивести наступні лінії. Виходить, що за останній місяць Київ пережив уже другу масовану атаку гіперзвуковими ракетами, перша була якраз 16 травня.
16.06.23 — 4123