Контракти.ua

337  —  05.06.23
Україна розвинула мережу агентів у Росії та надає їм дрони для атак, - CNN
Україна розвинула мережу агентів у Росії та надає їм дрони для атак, - CNN

Україна розвинула мережу власних агентів усередині Росії, які працюють над проведенням диверсій проти ворожих цілей. Країна почала надавати їм безпілотники для організації атак.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на CNN.

Офіційні особи США вважають, що проукраїнські агенти всередині Росії здійснили атаку безпілотників на Кремль на початку травня, запустивши безпілотники з території Росії, а не доставляючи їх з України до Москви.

При цьому незрозуміло, чи інші атаки безпілотників, в тому числі та, що була спрямована на Москву та область, і інший удар по нафтопереробних заводах на півдні Росії, також були здійснені з території Росії чи здійснені цією мережею проукраїнських оперативників.

Проте офіційні особи США вважають, що Україна розвинула диверсійні осередки всередині Росії, які складаються з проукраїнських симпатиків і оперативників, які добре навчені веденню такого роду війни.

Вважається, що Україна надала їм дрони українського виробництва. Так, двоє американських чиновників заявили CNN, що немає жодних доказів того, що будь-які удари з безпілотників були нанесені з використанням наданих США дронів.

Офіційні особи не можуть однозначно сказати, як Україні вдалося відправити безпілотники в тил ворога, але два джерела повідомили CNN, що вона встановила добре відпрацьовані контрабандні маршрути, які можна використовувати для відправки безпілотників або компонентів до Росії, де вони потім могли бути зібрані.

Співробітник європейської розвідки зазначив, що російсько-український кордон великий і його дуже важко контролювати, що робить його придатним для контрабанди.

"Ви також повинні враховувати, що це периферійна територія Росії. Виживання - проблема кожного, тому готівка творить чудеса", - сказав він.

Невідомо, хто саме контролює ці активи, хоча офіційні особи США вважають, що до цього причетні українські розвідники. Президент України Володимир Зеленський встановив загальні параметри того, що має право робити його служби безпеки та розвідки, повідомили два джерела, але не кожна операція потребує його підпису.

Статьи по теме
Все менше українських біженців планують повернутися з-за кордону
Все менше українських біженців планують повернутися з-за кордону

Частка мігрантів, які планують повернутися в Україну, поступово скорочується: якщо півтора року тому такий намір висловлювало близько 50% українських біженців, то нині цей показник становить 26%.
вчера, 19:30 — 173

Путін після
Путін після "виборів" посилить мобілізацію – Міноборони

Диктатор Володимир Путін після "виборів" у Росії проведе нову хвилю мобілізації та посилить атаки на фронті. У зв'язку з цим українській армії потрібно створити резерви.
вчера, 17:59 — 159

Греція розглядає передачу Україні систем С-300
Греція розглядає передачу Україні систем С-300

Греція допускає передачу Україні своїх систем ППО С-300, особливо після ракетного удару РФ по Одесі під час візиту прем'єр-міністра Кіріакоса Міцотакіса.
16.03 — 173