Контракти.ua

2640  —  04.06.23
Путін став справжнім головним болем для Південної Африки — BBC
Путін став справжнім головним болем для Південної Африки — BBC

Влада ПАР не дуже хоче псувати відносини із Заходом через диктатора.

Президент Росії Володимир Путін став справжнім головним болем для Південної Африки. Так, країна хотіла б виглядати стійким послом світу, проте виявилася втягнутою в низку міжнародних скандалів. Пише ТСН. 

Про це пише видання BBC.

Повідомляється, що на Заході все більше політиків підозрюють, що ПАР підтримує Кремль у його вторгненні до України і, можливо, навіть надсилала зброю для ЗС РФ.

Один із високопоставлених південноафриканських чиновників на правах анонімності натякнув у розмові з журналістами, що таке сприйняття ситуації є неправильним.

"Це жах", — сказав він.

Політолог Філані Мтембу також заявив, що ніхто в уряді ПАР не хоче серйозно сваритися із США, Великою Британією та ЄС.

"Всі знають, що це надзвичайно важливі торгові партнери", — зазначив він.

За словами журналістів, після сварки з послом США, який звинуватив ПАР у постачанні зброї Росії, південноафриканська валюта, ранд, різко впала до долара США. Це погані новини для країни, яка вже бореться з несправною енергетичною системою, хронічним безробіттям і інфраструктурою, що руйнується.

Крім того, як сказано у матеріалі, Південна Африка зіткнулася з ще одним дипломатичним головним болем, оскільки намагається вирішити, чи слід підтримати запрошення, яке вона надіслала пВолодимиру Путіну, відвідати Йоганнесбург у серпні для участі у саміті БРІКС.

Нагадаємо, Міжнародний кримінальний суд у Гаазі видав ордер на арешт президента Росії Володимира Путіна та уповноваженої з прав дітей РФ Марії Львової-Бєлової за депортацію українських дітей до Росії. Якщо глава Кремля справді приїде до ПАР на саміт БРІКС, його зобов'язані заарештувати.

Як відомо, ПАР входить до переліку 118 країн, які ратифікували Римський статут, а отже, згідно з чинним законодавством, юридично зобов’язана виконати ордер МКС на арешт президента Путіна, якщо він особисто відвідає країну у серпні цього року.

Тепер ПАР хоче переписати закони перед самітом БРІКС. Влада країни розкритикувала Міжнародний кримінальний суд за нібито "подвійні стандарти".

У Росії поки не дали чіткої відповіді, чи поїде Путін на саміт.