Контракти.ua

348  —  03.06.23
"Намагаються вийти з ганьби та б'ють по Києву": експерти назвали ймовірні терміни тривалості атак по столиці

Військовий експерт Роман Світан переконаний, що атаки по Києву припиняться тоді, коли почнеться гаряча фаза наступу ЗСУ.

Намагання знищити ЗРК Patriot та, як наслідок цього, ракетні обстріли Києва триватимуть. Але водночас думки військових експертів щодо загальної тривалості атак розділилися.

Свої сценарії розвитку подій експерти розповіли в коментарі для ТСН.ua.

Червень ще буде спекотним для України

"Все почалося наприкінці 90-х – на початку 2000-х, коли Росія розпочинала боротьбу за експортне постачання своїх систем ППО", – каже військово-політичний оглядач групи "Інформаційний спротив" Олександр Коваленко. За його словами, основним конкурентом для С-300 та С-400 завжди був Patriot. "Саме в боротьбі за ринок, за покупців вони, росіяни, намагалися дискредитувати ЗРК Patriot як у своєму інформпросторі, так і у світовому. Для цього на пропаганду вони витрачали велику кількість свого бюджету. Мовляв, Patriot – погана система, набагато гірша за С-400, не здатна збивати ракети, капризна у використанні. Все це робилося, щоб популяризувати російські системи С-400. Частково це їм вдалося, вони змогли продати кілька дивізіонів С-400 Китаю та Туреччині", – розповідає експерт.

Він додає: "Зараз ЗРК Patriot з’являється в Україні, і росіяни вважають, що повинні довести те, що ці комплекси неспроможні перехоплювати їхні ракети. Для цього був завданий удар "Кинджалами", вони були впевнені, що цю ракету було неможливо перехопити. Але ця впевненість виявилась блефом. Її перехопили та знищили. Після цього росіяни вдарили "Іскандерами", які теж були знищені. Це стало великою рекламою для ЗРК Patriot, нищівним репутаційним ударом по російському ракетобудівництву. Всі побачили. Водночас з’явилося перше документальне підтвердження того, що в Херсонській області був знищений С-400. Росіяни намагаються вийти з цієї репутаційної ганьби, тому будуть продовжувати тиснути ударами по Києву, щоб хоч якось досягти своєї мети, щоб знищити хоча б одну установку".

На запитання про те, скільки ракет готові витратити для цього росіяни, Коваленко відповів нам так: "Вони готові завдавати ударів по максимуму. Червень ще буде спекотним для України".

Річ не лише в полюванні на Patriot

Своє чергою військовий експерт Роман Світан упевнений, що річ далеко не лише в полюванні на Patriot.

"Так, одне з їхніх завдань – знищення ЗРК, але вони зрозуміли, що за допомогою балістичних ракет досягти цього практично неможливо. Тому зараз вони використовують ці ракети, щоб знищити центри ухвалення рішень. Тобто Patriot – не основне завдання ворога. Напередодні гарячої фази наступу вони намагаються знищити саме центри ухвалення рішень. По Києву атаки будуть припинені, коли почнеться гаряча фаза наступу. Але до цього удари будуть тривати", – впевнений Роман Світан.

Нагадаємо, в Міноборони назвали мету масованих атак по Києву. Заступниця міністра оборони Ганна Маляр переконана, що протягом останнього часу Росія масованими ударами ракет і безпілотників по столиці намагається залякати мирних громадян. Водночас Маляр наголошує, що країна-агресорка незмінно б'є по військовій та критичній інфраструктурі.