Контракти.ua

600  —  03.06.23
Телескоп NASA виявив дві нові планети: що про них відомо
Телескоп NASA виявив дві нові планети: що про них відомо

Ці екзопланети належать до класу міні-Нептунів.

Вчені з NASA вивчили останні дані спостережень за космосом, які здійснював телескоп Кеплер наприкінці літа 2018 року, перш ніж за кілька місяців його місію було припинено. В результаті астрономи з'ясували, що наприкінці свого "життя" телескоп виявив три нові екзопланети. Однак лише дві з них набули статусу планет. Пише ТСН. 

Про це пише Space.

Дослідники з'ясували, що всі три об'єкти обертаються на відстані приблизно 400 світлових років від нас навколо трьох різних зірок червоних карликів.

Ці екзопланети належать до класу міні-Нептунів, хоча й менші за саму планету Нептун за розмірами. Зараз відомо, що вони обертаються навколо не дуже яскравих і холодніших, ніж Сонце, зірок червоних карликів і мають розріджену атмосферу. Вчені вважають, що ці планети є непридатними для життя.

За словами вчених, за 9 років своєї роботи космічний телескоп Кеплер виявив кілька тисяч екзопланет, хоча лише 2660 отримали потрібний статус. На сьогоднішній день астрономи за допомогою різних телескопів змогли підтвердити існування понад 5000 екзопланет.

Раніше вчені заявили, що в найближчій до нас ділянці космосу, на відстані 90 світлових років від нашої планети, вони виявили нову екзопланету, характеристики якої дуже схожі на параметри Землі.

А у кінці травня вчені знову повідомили, що за допомогою космічного телескопа TESS виявили нову екзопланету, яка належить до типу супер-Нептун. Вона приблизно на 26% більша за Сонце за розмірами і на 12% більша за нашу нашу зірку за масою. Рік на планеті триває майже 4 земні дні, тобто за цей час TOI-2498 b здійснює повний оберт навколо своєї зірки. Це гаряча планета, адже температура тут становить приблизно 1200 градусів Цельсія.