Контракти.ua

329  —  01.06.23
Чи можуть вручити повістку за кордоном
Чи можуть вручити повістку за кордоном

На початку 2023 року в Україні затвердили нові правила військового обліку в Україні. Кабмін опублікував текст постанови № 1487, якою затверджено Порядок організації та ведення військового обліку призовників, військовозобов'язаних та резервістів.

Юрист адвокатського об'єднання T&T Partners Владислав Юрчак розповів «24 каналу», чи можуть після прийнятих змін українці, які перебувають за кордоном, отримати повістку.

Він нагадав, що за новим порядком покладено ряд обов’язків на дипломатичні установи України, а саме:

інформування громадян призовного віку, які не мають відстрочки або не звільнені від призову на строкову військову службу, про початок чергового призову громадян України на строкову військову службу;

сприяння повернення військовозобов'язаних та резервістів в Україну в разі проведення мобілізації та у воєнний час (в особливий період);

повідомлення у семиденний строк з дня взяття на консульський облік або зняття з нього про призовників, військовозобов’язаних та резервістів відповідним РТЦ та СП за місцем перебування їх на військовому обліку;

ведення військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів, які перебувають на тимчасовому консульському обліку.

Юрист підкреслив, що представники дипломатичних установ, згідно чинного законодавства не вправі видавати будь-які види повісток та вручати їх громадянам, що проживають за кордоном.

«Новим порядком повноваження дипустанов зводяться виключно до ведення обліку військовозобов'язаних та інформування про це відповідних органів в Україні, а тому нововведення в законодавстві ніяк не впливають на осіб, які перебувають за кордоном», – пояснив він.

Статьи по теме
Чи справді буде мобілізація 18-річних: нардеп усе роз’яснив
Чи справді буде мобілізація 18-річних: нардеп усе роз’яснив

Юрій Здебський назвав "перекручуванням" інформацію про нібито мобілізацію від 18 років.
вчера, 17:27 — 194

Через
Через "Дію" можна буде подавати заяви в Міжнародний реєстр збитків

У "Дії" з квітня запрацює нова послуга. У застосунку українці зможуть подати заяву про пошкоджені або знищені квартири, будинки, дачі тощо, якщо є Акт про обстеження від місцевої влади. Потім буде можливість подати заяви в Реєстр збитків, завданих агресією Росії проти України, якщо не було звернення до місцевої влади.
25.03 — 159

Британія анонсувала новий пакет військової допомоги Україні
Британія анонсувала новий пакет військової допомоги Україні

Британія надасть Україні новий пакет військової допомоги на 60 млн фунтів стерлінгів (понад 75 млн доларів), до якого увійдуть дрони та протиповітряна оборона.
22.03 — 150