Контракти.ua

1395  —  02.06.23
Скільки українців планують повернутися з Польщі додому: нове дослідження
Скільки українців планують повернутися з Польщі додому: нове дослідження

Дві третини українців, які перебувають у Польщі, планують повернутися в Україну. 30% втікачів від війни мають намір залишитися у цій країні.

При цьому половина українців планують отримати тимчасову посвідку на проживання, повідомляє TRAVEL РБК-Україна з посиланням на дані міграційної платформи EWL.

У новому соціологічному дослідженні "Громадяни України на польському ринку праці. Нові виклики і перспективи" EWL спільно із Центром Східноєвропейських студій Варшавського університету дослідили настрої громадян України щодо повернення додому у ближчий час чи в довгостроковій перспективі.

Серед опитаних було 40% втікачів від війни, а 60% – довоєнних мігрантів. Серед учасників опитування 67% склали жінки (92% – серед респондентів з числа біженців). Половина опитаних приїхали в Польщу з дітьми. Добре володіють польською мовою – 35% респондентів.

Більшість українців сказали про плани повернутися в Україну з часом – таких 62%. Назавжди залишитися у Польщі хочуть 30% біженців. 50% респондентів мають намір отримати посвідку на тимчасове проживання.

Серед причин повертатися додому українці називали хвилювання за близьких в Україні, брак грошей та проблеми з пошуком роботи, доступ до медицини і незнання польської мови. Мову не знають 25% біженців та 10% довоєнних мігрантів.

На користь вибору Польщі як країни проживання називалися такі фактори: друзі та знайомі в цій країні, культурна і мовна схожість, доброзичливість поляків, легший пошук роботи.

Опитування громадян України, які проживають у Польщі, проводилося 4-13 березня 2023 року у понад десяти польських містах. Участь у дослідженні взяли 500 повнолітніх громадян України.

Нагадаємо, ми писали, що українці у Польщі масово втрачають статус UKR.