Контракти.ua

715  —  01.06.23
Перенесення війни на територію РФ: удар по Путіну, реакція Заходу та наступні легітимні цілі в Росії
Перенесення війни на територію РФ: удар по Путіну, реакція Заходу та наступні легітимні цілі в Росії

Москва на собі відчула, що таке справжня війна, розв’язана Росією проти України майже десять років тому.

Атака дронів на російську столицю у вівторок, 30 травня, ба більше – на елітні райони Москви (Рубльовка, Барвіха та інші, де розташовані будинки топ російських злочинців, включно з міністром оборони Шойгу), наочно продемонструвала, що недоторканих немає. За ці майже півтора року війни росіяни були настільки впевненими, що війна не прийде на їхню територію, що навіть не вивезли з Бєлгородщини тактичну ядерну зброю, як це наочно продемонстрував рейд РДК та легіону "Свобода Росії" на Бєлгородщину. Пише ТСН.ua.

За даними британської розвідки, від початку травня російські сили все більше поступаються ініціативою на полі бою Силам оборони України. Саме тому ворог здійснював масовані атаки дронами й ракетами по українськиї містах. Особливо дісталося Києву. Проте значних успіхів у нейтралізації чи знищенні наших систем ППО та ПРО ворог не мав, як і не вдалося Росії деморалізувати українців, щоб учергове, за збоченою логікою Кремля, примусити нас до капітуляції.

Один із дронів під час атаки у вівторок, 30 травня, за даними ЗМІ, начебто був збитий неподалік резиденції Путіна. І судячи з відео його коментарів, які оприлюднили російські ЗМІ того ж дня, він намагався загасити пожежу та дещо виправдовувався, мовляв, дійсно існують проблеми зі щільністю ППО в Москві, знову порушивши ядерну тему, але пов’язав це із безпекою на ЗАЕС.

ТСН.ua проаналізував, як російська пропаганда й пересічні росіяни відреагували на атаку дронів по Москві та чому це грає скоріше проти Путіна, ніж за консолідацію росіян у війні проти України.

Збочена реакція Росії: від "нової реальності" до "помсти Україні"

Нова "бавовна" на Бєлгородщині та потужна пожежа на Афіпському НПЗ на Кубані, який би мала прикривати зенітна бригада з новими Бук-М3, яких там не було. Саме так для росіян почався ранок середи, 31 травня.

"Якщо столицю України росіяни можуть "кошмарити", чому мешканці Москви, столиці Росії, відпочивають?". Саме цю фразу сказав мер Києва Віталій Кличко після чергової жахливої ночі у столиці після масованої атаки дронами та ракетами. Цю його фразу активно підхопили майже всі закордонні медіа, бо одразу після цього світ побачив, як дрони китайського виробництва (що є окремим цікавим фактом) атакували Москву.

За словами радника очільника ОПУ Михайла Подоляка, – це об’єктивний розвиток подій, війна повертається до РФ, і масштаби всього цього збільшуватимуться. Днем раніше Михайло Подоляк спростував, що дрони, які атакували Москву, якимось чином пов’язані з Україною.

"Це дрони, які "народилися" десь у російській землі, в одній із близьких Москві областей, і вважали за потрібне покарати авторів війни, змінити траєкторію, і замість того, щоб летіти знищувати українців, вони вирішили показати норів та атакувати центр імперії – "Центр ухвалення злих рішень", – заявив Подоляк.

Це вже друга протягом травня масштабна атака дронів невідомого походження на Москву. Перша, завдавши приголомшливого інформаційного удару всередині Росії, сталася в ніч проти 3 травня, коли два безпілотники атакували лігво Путіна – Кремль. Тоді російська пропаганда мовчала пів дня, а потім створила з цього ледь не теракт і замах на самого диктатора. Атаку безпілотниками 30 травня Москва відпрацювала дещо швидше, проте так само незграбно.

В той час, коли мешканці Москви у вівторок, 30 травня, ледь із ліжок від атаки дронами не попадали (судячи з їхніх коментарів, що з’явилися в соцмережах), очільник комітету Держдуми РФ з інформполітики Олександр Хінштейн заявив, що це тепер "нова реальність, яку належить усвідомити". А очільник думського комітету з оборони Андрій Картаполов пояснив, що Росія – це просто дуже велика країна, тому системи ППО Москви й пропустили дрони.

В українському ж сегменті соцмереж можна було побачити й доволі суперечливу реакцію на цю атаку Москви дронами. Більшість користувачів, звичайно ж, раділа, бо українці пережили місяць безперервного терору ракетами та дронами, який не минув без смертей, жертв і масштабних руйнувань. Проте дехто дописував, що це черговий вдалий привід для Путіна згуртувати навколо себе росіян під гаслом "вставай, страна огромная", ще більше підігріваючи ненависть до українців. Проте, схоже, вийшло навпаки. Пересічні росіяни з глибинки, особливо із прифронтових російських регіонів, одразу ж почали злорадіти, мовляв, так і треба вгодованим москвичам, які завжди добре й сито жили, на відміну від інших міст.

Як на атаку дронами по Москві відреагували західні медіа? The New York Times пише, що дрони над російською столицею стали прямим нагадуванням Росії про те, що Москва також є вразливою.

Financial Times вважає, що такими атаками (а видання пригадує й атаку морських дронів на російський розвідувальний корабель "Іван Хурс", який зазнав ушкоджень – ред.) Україна проводить "операції з формування обстановки", аби ввести в оману чи відволікти увагу російського командування та сформувати сприятливе для себе тло для контрнаступу.

Російські пропагандисти у своїх пабліках б’ються у здогадках, звідки ж саме були запущені дрони по Москві. "Але, очевидно, що удари безпілотників соромлять російських військових незалежно від того, як були запущені апарати. І ще належить побачити, чи є цей рейд передвісником більш драматичних і гучних атак на тлі ознак неминучого українського контрнаступу", – пише CNN.

Сенатор-республіканець Ліндсі Грем, якого російське МВС оголосило в розшук і видало ордер на його арешт (як повідомляв ТСН.ua, за слова, яких він не говорив – ред.), після візиту до Києва в інтерв’ю Politico заявив: "План контрнаступу України вражає. Коли він почнеться, на росіян чекатиме грубе пробудження, найближчими днями ви побачите досить приголомшливу демонстрацію сили українців".

The Wall Street Journal із посиланням на німецького високопосадовця пише, що атаки дронами по російській території можуть зашкодити отриманню Україною такої зброї, як, наприклад, німецькі ракети Taurus (дальністю до 500 км, які здатні оминати російську ППО – ред.), що зараз активно обговорюється. Також у статті газети зазначається, що такі атаки можуть потенційно вплинути на позицію Китаю, який досі не надавав летальної допомоги Росії у великих обсягах.

Багато експертів також висловлювали побоювання щодо можливої реакції з боку Вашингтона, пригадуючи заяву президента Байдена щодо надання Україні винищувачів F-16 за однієї умови – твердої обіцянки президента Зеленського не бити по території Росії. Проте насправді США ніколи не забороняли Україні завдавати ударів по, власне, російській території. Йдеться радше про удари з використанням саме американської зброї. І в цьому є велика різниця.

Ще наприкінці квітня міністр оборони Німеччини Борис Пісторіус зазначав, що операції ЗСУ на території Росії є цілком прийнятними. Таку саму думку висловив й очільник МЗС Великої Британії Джеймс Клеверлі одразу після атаки безпілотниками по Москві. За його словами, Україна має законне право використовувати силу за межами своїх кордонів, щоб підірвати здатність Росії використовувати силу проти, власне, самої України. "Легітимні воєнні цілі за межами кордонів України є частиною її самооборони. Ми повинні це визнати", – додав Клеверлі.

Що сказав Путін і його посіпаки? Заступник голови Радбезу РФ Дмитро Медведєв, з якого за мовчання у вівторок, 30 квітня, глузували навіть російські пабліки, протверезів лише на ранок наступного дня, заявивши, що відтепер будь-яку посадову особу Великої Британії можна розглядати "законною військовою ціллю", бо, виявляється, Лондон "де-факто провадить неоголошену війну проти Росії".

Прокинувся і ставленик Кремля в Чечні Рамзан Кадиров, закликаючи оголосити в Росії воєнний стан і "мститися Україні в повному сенсі цього слова". Хоча з нього за ці слова, як і з Медведєва, добра половина російських пабліків теж глузувала. Ну, а секретар РНБО Олексій Данілов порадив Кадирову мститися саме диктатору Путіну, бо саме росіяни вбивали та знищували чеченців.

"Це росіяни принесли на чеченську землю віки рабства, тисячі вбитих, закатованих жінок і дітей, знищені міста та осквернені могили предків. Не українці танками зрівнювали з землею Грозний разом із його мирними жителями, це були російські танки", – дописав секретар РНБО у Twitter.

Міністр оборони РФ Сергій Шойгу побачив у китайських дронах, які атакували Москву, натовську зброю, поклавши всю відповідальність за це на Захід. Натомість міністр закордонних справ Сергій Лавров лише коротко заявив, що у ЗС РФ є відповіді на всі запитання. А от прессекретар кремлівського "фюрера" Дмитро Пєсков почав бідкатися на відсутність належної реакції Заходу. Хоча Пєсков мав би, вочевидь, послухати ще одного божевільного депутата Держдуми РФ Андрія Гурульова, який заявив, що "Росія має вийти на кордони з Польщею, Словаччиною та Румунією, щоб по Москві нічого не прилітало".

Але найцікавіше те, як на атаку дронами по Москві відреагував, власне, сам Путін. Звичайно, російський воєнний злочинець заявив, що Росія не бомбить мирні українські міста та не завдає ударів по цивільному населенню. Проте потім Путін чомусь почав говорити про "інші загрози, пов’язані зі спробами дезорганізувати роботу на ЗАЕС чи використати якісь брудні пристрої, пов’язані з атомною промисловістю", які українці мають розуміти.

Москва знову почала розкручувати ядерну тему паралельно з інформаційним супроводом щодо розміщення в Білорусі російської тактичної ядерної зброї. Звісно, це свідчить про повний колапс планів ворога. Та й малоймовірно, що Росія справді готова до застосування ядерної зброї в будь-якому вигляді. Проте, вочевидь, є ще дещо, що Кремль намагається використати як шантаж.

Річ у тім, що одразу після Путіна із заявами вийшов представник РФ при ООН Василь Небензя, заявивши, що "Росія буде жорстко відповідати на будь-які атаки Києва на ЗАЕС, ЛЕП та Енергодар". Постійний представник України при ООН Сергій Кислиця відповів, що Україна взяла до уваги план із п’яти пунктів щодо безпеки на ЗАЕС, запропонований МАГАТЕ, наполягаючи на виведенні російських військ зі станції.