Контракти.ua

414  —  31.05.23
Атака безпілотників на Москву: в ISW розповіли, чому Путін применшує значення цього інциденту
Атака безпілотників на Москву: в ISW розповіли, чому Путін применшує значення цього інциденту

Глава Кремля називає атаку "відповіддю України".

Російський президент-диктатор Володимир Путін применшує значення атаки дронів на Москву 30 травня, які завдали ударів в елітних районах Московської області. Таким чином очільник Кремля прагне не розкривати обмежені можливості РФ для "відповіді" Україні, якій Москва приписує відповідальність за наліт БПЛА. Пише ТСН. 

Про це йдеться у свіжому звіті аналітиків Інституту вивчення війни (ІSW).

В ISW вважають, що диктатор навмисне намагається применшити атаку на російську столицю, щоб "не розкривати обмежені можливості, які він має, щоб помститися Україні".

Путін заявив, що його армія нібито вдарила по штаб-квартирі української військової розвідки "два-три дні тому", а також окупанти продовжують реагувати на "війну України проти Донбасу", завдаючи ударів по українській "військовій інфраструктурі". Глава Кремля натякає, мовляв, удар безпілотника по Москві був відповіддю Києва. З його слів, Україна нібито намагається спровокувати відповідь і змусити Росію "віддзеркалити" свої дії.

"Путін послідовно реагував на справжні та передбачувані дії України, віддаючи накази про масовані ракетні та безпілотні кампанії, ймовірно, через нездатність російських військ домогтися будь-яких вирішальних результатів на полі бою", - йдеться в звіті.

Аналітики Інституту наголошують, що нещодавні скарги російських блогерів на передбачувану відсутність ескалації з боку російських окупаційних військ у відповідь на рейд у Бєлгородській області та наліт дронів у Московській області "не роблять заслуги" окупантам у безпрецедентному масштабі їхньої повітряної кампанії проти Києва.

Тим часом Путін заявив: хоча московські системи протиповітряної оборони "працювали нормально", але Росії все ще потрібно "попрацювати" над удосконаленням цих систем. В ISW називають це "помітною спробою (Путіна - Ред.) попередити критику з боку російських ультранаціоналістів, які критикували неефективні системи протиповітряної оборони Росії в Москві, а також вздовж прикордонних регіонів РФ з Україною.

Нагадаємо, ранку 30 травня місцева влада заявила про атаку дронів на Москву та пошкодження будинків. Також відомо, що є постраждалі. Зокрема, мер Сергій Собянін повідомив, що вибухи лунали в деяких районах Москви та в Підмосков'ї.

У Міноборони РФ звинуватили в атаці Україну. У Держдумі інциденту дали виправдання. Мовляв, Російська Федерація - "велика країна". Саме й тому "лазівки", аби оминути ППО, знайдуться.