Контракти.ua

791  —  28.05.23
Європарламент хоче заборонити Угорщині головувати у ЄС
Європарламент хоче заборонити Угорщині головувати у ЄС

Проект резолюції був підтриманий основними партіями Європарламенту.

Угорщина повинна бути позбавлена від головування у Євросоюзі на ротаційній основі у 2024 році через численні порушення європейського законодавства. Пише ТСН. 

Таку резолюцію наступного тижня мають ухвалити депутати Європарламенту, повідомляє видання Euractiv.

Проект резолюції був підтриманий основними партіями Європарламенту. Угорщина має очолити Раду ЄС з липня 2024 року.

Резолюція "ставить під сумнів, як Угорщина зможе надійно виконати завдання формування переговорів щодо законів ЄС у 2024 році, враховуючи її невідповідність законодавству ЄС і цінностям, закріпленим у статті 2 Договору про заснування Європейського Союзу, а також принципу щирого співробітництва".

Резолюція закликає уряди ЄС "знайти належне рішення якомога швидше" і "нагадує, що Європарламент може вжити відповідних заходів, якщо таке рішення не буде знайдено".

В свою чергу речник угорського уряду Золтан Ковач звинуватив депутатів Європарламенту в тому, що їм "не подобається миротворча позиція Угорщини і вони прагнуть втягнути нас у конфлікт". Ковач мав на увазі позицію Будапешту щодо російської агресії проти України. Зазначимо, що Угорщина під різними приводами намагається блокувати допомогу Україні та санкції проти Росії.

Крім того, уряд Орбана у резолюції звинувачується у системній корупції. Також резолюція "засуджує антиєвропейські комунікаційні кампанії угорського уряду, які є частиною стратегії уряду, спрямованої на відволікання уваги від невідповідності цінностям, закріпленим у статті 2 Договору про Європейський Союз".

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що Угорщина залишилася єдиною з сусідніх країн України, яка досі зберігає односторонні обмеження на ввезення української агропродукції.

Крім того, ми раніше інформували, що Угорська національна валюта форинт обвалилася в ціні після заяв премʼєра Віктора Орбана щодо війни в Україні.