Контракти.ua

348  —  27.05.23
Атака на російського “Івана Хурса”: експерт про чергову морську ганьбу Росії
Атака на російського “Івана Хурса”: експерт про чергову морську ганьбу Росії

На всю Росію є лише два розвідувальних кораблі проєкту 18280.

В акваторії Чорного моря стався цікавий інцидент — був пошкоджений російський розвідувальний корабель “Іван Хурс” в результаті атаки українських морських дронів. Він отримав досить серйозні пошкодження і був виведений з ладу. Треба розуміти, що на сьогодні в Чорному морі російські кораблі не можуть почувати себе в безпеці.

Про це заявив в ексклюзивному інтерв'ю ТСН.ua військово-політичний оглядач Олександр Коваленко.

Він також додав: “Ніхто не казав, що це були українські морські дрони. Насправді ж це могли бути Атланти, які запустили свої дрони, бо їм не подобається те, що відбувається в Чорному морі і як поводиться РФ”.

“Іван Хурс” — це унікальний розвідувальний корабель проєкту 18280, зазначив експерт: “Всього кораблів такого проєкту на озброєнні російського флоту два, а в Чорноморській флотилії він один”.

Він отримав досить серйозні пошкодження і був виведений з ладу, прокоментував Олександр Коваленко: “Найголовніше — те, що російська пропаганда протягом доби заявляла про те, що, так, атака дійсно була, але вони нібито все ж таки змогли протидіяти їй. Навіть публікували відео, як вони влучно знищують один із цих невідомих дронів”.

Експерт додав, що якщо називати ці дрони коректніше, то це безекіпажні катери: “Потім була така собі пауза, витримка. Після цього з’являється відео, як один з цих БЕКів якраз влучає в “Іван Хурс”. Треба розуміти, що на сьогодні в Чорному морі російські кораблі не можуть почувати себе в безпеці”.

Військовий оглядач зауважив, що в Чорному морі постійно знаходиться якась група кораблів — 11-13: “При цьому з них носіїв крилатих ракет морського базування “Калібр” — 2-1. А що це таке відбувається? А це саме супроводження цих носіїв для захисту від якихось атак БЕКів”.

Є авіаносні ударні групи, коли великий авіаносець з водотоннажністю 100 тисяч тонн супроводжує велика група кораблів, продовжив експерт. Він зазначив, що ця група кораблів забезпечує йому прикриття проти субмарин: “Тобто це загальна велика група прикриття. Все це називається авіаносна ударна група”.

Олександр Коваленко звернув увагу на те, що коли виходить в море носій “Калібрів” з водотоннажністю, наприклад, півтори тисячі тонн, то його супроводжує також велика група кораблів і забезпечує йому увесь цей захист, тому що він не почувається безпечно. На думку експерта, “Іван Хурс” це підтвердив, бо загубився у відкритому морі і одразу до нього підпливли БЕКи.

Військовий оглядач додав, що все це говорить про статус російської Чорноморської флотилії: “Її загнали в глухий кут. На сьогодні російська Чорноморська флотилія свій функціонал повністю зганьбила та дискредитувала. Вона не виконує свого функціоналу взагалі. А цей інцидент з “Іваном Хурсом” лише це підтвердив”.

Нагадаємо, вночі 24 травня розвідкорабель РФ "Іван Хурс" атакували три безпілотники. Інцидент стався після проходження протоки Босфор.