Контракти.ua

272  —  26.05.23
Що змінилося в оформленні пенсій під час війни
Що змінилося в оформленні пенсій під час війни

В пенсійному законодавстві України, зважаючи на воєнний стан, сталися певні зміни.

Про це повідомляє NV.ua.

Призначення пенсії автоматичне

Під час воєнного стану часто призначають пенсію автоматично. Це пенсії за віком, які призначають за наявності в системі персоніфікованого обліку даних про страховий стаж певного пенсіонера та про всі наявні виплати, які він отримав протягом свого життя.

Суть у тому, що територіальні органи Пенсійного фонду без звернення особи можуть призначити їй таку пенсію за віком.

Електронні послуги на веб-порталі Пенсійного фонду

«Особи, які виїхали за кордон, можуть до нас звернутись за призначенням пенсій саме через веб-портал. Люди також можуть вирішити й інші питання через подання заяви на веб-портал, наприклад щодо переведення виплати пенсій з пошти на банк через веб-портал. Раніше необхідно були звертатися особисто до банківської установи або до органів Пенсійного фонду», — пояснила начальник відділу методології Головного управління Пенсійного фонду України в місті Києві Людмила Грєбєннікова.

Основним моментом, щоб скористатися цим веб-порталом є ідентифікація особи в системі. Це можна зробити за допомогою кваліфікованого електронного підпису в застосунку Дія. Чи використати систему BankID. Це ідентифікація особи через банківські застосунки, які є в мобільному телефоні пенсіонера.

Також важливо, що за допомогою веб-порталу можна бачити свій страховий стаж.

Виплата і доставка пенсії в умовах воєнного стану

Виїжджаючи за кордон, люди хвилюються, що буде призупинено виплату пенсії. Але законодавство не передбачає припинення нарахувань таких пенсій, єдиний нюанс — власне виплата. Якщо це був картковий рахунок, то особа продовжує отримувати пенсію.

Якщо ж це була доставка Укрпошти або особа особисто зверталась до відділення уповноваженого банку за пенсією, тоді виплата нараховується і по суті накопичується до того моменту, поки особа не звернеться за нею особисто.

Якщо протягом 6 місяців пенсіонер не знімає гроші з карткового рахунку, то Пенсійний фонд має право зупинити нарахування пенсії. На підставі відповідної заяви ці виплати можна поновити. Якщо пенсіонер за кордоном, то надіслати заяву можна через веб-портал.

Нововведення при зарахуванні страхового стажу

Нововведення щодо збільшення страхового стажу продовжено до 2028 року. У 28-му році для виходу на пенсію усім потрібно буде мати 35 років страхового стажу.

Станом на 1 січня 2023 року для виходу на пенсію в 60 років громадяни повинні мати в активі як мінімум 30 років страхового стажу, а якщо цього стажу не вистачає, то передбачено збільшення пенсійного віку.

Так, у 63 роки можуть вийти на пенсію люди, які мають стаж не менше 20 років, а в 65 років можуть вийти на пенсію особи, які мають накопичений страховий стаж від 15 до 20 років.

Якщо в особи не вистачає15 років страхового стажу, а їй вже виповнилося 65 років, то вона отримуватиме державну соціальну допомогу.

Можливість збільшити собі страховий стаж

Для людей, яким бракує страхового стажу для отримання гідної пенсії з’явилась так послуга, як «докупити страховий стаж», або добровільна сплата страхових внесків.

Щоб купити стаж, необхідно оформити договір та сплатити єдиний соціальний внесок (ЄСВ). Він не може бути меншим від мінімального страхового внеску, тож на сьогодні сума щомісячного платежу дорівнюватиме 1430 гривень.

Внести кошти для збільшення страхового стажу або зарплати, яка враховуватиметься при майбутньому обчисленні пенсії, можна як за себе, так і за іншу людину.

Пенсія в разі втрати годувальника-військовослужбовця

Пенсія в разі втрати годувальника і внаслідок смерті військовослужбовця призначається на підставі спеціального закону Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб. Пенсія призначається, якщо годувальник помер або загинув у період проходження військової служби або не пізніше трьох місяців після звільнення зі служби внаслідок поранення, контузії, каліцтва, захворювання, одержаних у період саме проходження служби.

Розмір пенсії буде залежати від причини смерті померлого годувальника. Якщо годувальник помер під час виконання військової служби, пенсія буде призначатись у розмірі 70% від грошового забезпечення такого годувальника на кожного непрацездатного члена родини, якщо це один член родини.

Заяву про призначення пенсії по втраті годувальника слід подавати до уповноважених органів силових структур тих відомств, в яких військовослужбовець проходив службу до дня смерті.

Статьи по теме
Українці можуть отримати надбавку 20% надбавки до пенсії
Українці можуть отримати надбавку 20% надбавки до пенсії

Жителі певних регіонів та переселенці можуть отримати спеціальну надбавку до своєї пенсії. Ця можливість доступна для мешканців гірських населених пунктів, а також для тих, хто стикається з недостатньо розвинутими галузями протягом певних місяців проживання.
12.04 — 164

Хто з пенсіонерів може додатково отримувати близько 1000 грн
Хто з пенсіонерів може додатково отримувати близько 1000 грн

Попри війну, українці продовжують отримувати пенсії. Також деякі категорії пенсіонерів мають право на надбавки та доплати.
04.04 — 190

Кому підвищать пенсії з 1 квітня
Кому підвищать пенсії з 1 квітня

В Україні з 1 березня провели індексацію пенсій. У квітні деякі категорії пенсіонерів також отримають підвищення пенсійних виплат.
28.03 — 194