Контракти.ua

442  —  26.05.23
Експерти пояснили, чому зросли ціни на яблука
Експерти пояснили, чому зросли ціни на яблука

Через війну, яку розпочала Росія, в Україні значно підвищилися ціни на продукти харчування.

За інформацією аналітиків EastFruit, оптові ціни на яблуко в Україні наразі більш ніж удвічі перевищують показники минулого року.

Вони також зазначили, що зараз попри непоганий врожай яблука 2022 року, на ринку вже починає превалювати пропозиція імпортного яблука. Особливо в сегменті продукції середньої та високої якості. Середнє зростання оптових цін відносно тієї ж дати 2022 року склало 149%.

За рівнем оптових цін серед популярних сортів виділяються «Голден Делішез» і «Фуджі» – їх продають у середньому по 20 грн/кг оптом. Аутсайдери – «Джонаголд» і «Ренет Симиренка», які продаються по 16 грн/кг у середньому.

Найбільше зросли ціни на яблуко сорту «Голден Делішез» – майже втричі порівняно з минулим роком. Також більш ніж у 2,5 рази подорожчали сорти яблука «Гала» і «Гренні Сміт». А ось «Айдаред» виріс у ціні найменше – у 2,1 рази. Це свідчить про вподобання споживачів до різних сортів, а також пов’язано з особливостями зберігання різних сортів яблука.

Оскільки з весни й до осені Україна жила в умовах постійних терористичних атак Росії на цивільну інфраструктуру, а саме на систему енергопостачання країни, то зберегти яблуко загалом було доволі складно, і окремі сорти особливо. Українські виробники змушені були поспішати з розпродажем яблука зі сховищ, бо не були впевнені в можливості збереження їхньої якості.

За словами експертів, вся справа в базі для порівняння – 2022 року ціни на яблуко були невисокими й навіть почали знижуватися до травня, оскільки нові логістичні шляхи ще не було відпрацьовано, а порти України були заблоковані. Це призвело до необхідності розпродажу яблука за мінімально можливими цінами

Також потрібно врахувати, що 2022 року багато садівників упустили можливості провести обробітки в садах у весняно-літній період, а також відчувався дефіцит робочих рук. Це негативно позначилося на якості яблук і погіршило їх збереження в зимовий період.

Статьи по теме
В Україні подешевшав один з базових овочів
В Україні подешевшав один з базових овочів

В Україні цього тижня спостерігається чергове зниження ціни на моркву. Однією з причин такої ситуації стало збільшення пропозиція даної продукції з місцевих господарств, що призвело до загального зниження споживчого попиту і негативно позначилося на темпах реалізації в сегменті моркви.
вчера, 16:00 — 186

В Україні подорожчали тепличні огірки
В Україні подорожчали тепличні огірки

В Україні цього тижня ціни на огірки з українських тепличних комбінатів почали зростати.
24.03 — 159

В Україні спостерігається зниження цін на один з базових овочів
В Україні спостерігається зниження цін на один з базових овочів

Другий тиждень поспіль на українському ринку спостерігається падіння цін на моркву. Однією з причин цієї ситуації стала відносно тепла погода, яка сприяє погіршенню якості продукції у сховищах.
08.03 — 177