Контракти.ua

370  —  27.05.23
Іран таємно постачає зброю РФ Каспійським морем – CNN
Іран таємно постачає зброю РФ Каспійським морем – CNN

Саме Каспійським морем може рухатися значна частина безпілотників.

В Ірану є прямий шлях для відправлення зброї Росії, однак західні країни мало що можуть зробити, щоб зупинити його. Пише ТСН. 

 

Про це повідомляє CNN.

Каспійське море, ймовірно, є одним з основних шляхів постачання з Ірану до Росії ударних безпілотників іранського виробництва та іншої підтримки, яку Тегеран надає Кремлю у зв’язку з війною проти України та західними санкціями.

"Води Каспійського моря здаються оманливо спокійними. Але цей морський шлях, що забезпечує прямий зв’язок між Іраном і Росією, стає дедалі жвавішим у зв’язку з вантажоперевезеннями", — йдеться в матеріалі.

Каспійське море використовують для перевезення безпілотників, куль і мінометних снарядів, які російський уряд придбав у іранського режиму для підтримки своїх військових дій в Україні.

Дані відстеження показують, що судна в регіоні дедалі частіше стають "темними", що свідчить про зростаючі наміри приховати переміщення товарів.

"Немає жодного ризику для іранського експорту в Каспійському морі через країни, що межують, — у них немає можливості або мотиву забороняти такі обміни", — сказав провідний аналітик розвідки в компанії з безпеки EOS Risk Group Мартін Келлі.

Так, за даними Lloyd’s List Intelligence, від вересня у Каспійському морі суттєво зросла кількість суден, які приховують дані про свій рух. В основному це кораблі під російськими та іранськими прапорами, серед яких чимало суден, які за своїми технічними характеристиками придатні для перевезення вантажів військового призначення.

Азербайджан, Туркменістан і Казахстан є іншими країнами з портами на Каспійському морі.

"Це ідеальне середовище для того, щоб ця угода не зустріла опору", - вважає Келлі.

За допомогою даних з MarineTraffic, CNN відстежили шість кораблів під прапором РФ та два іранських, які, за припущеннями опитаних аналітиків, поводяться підозріло. Вони помітили, що судна можуть прямувати з іранських портів до Астрахані, але там не здійснюють офіційний вхід до порту, а деякі кораблі вимикають передачу даних на підході до Амірабаду та Астрахані, або ж загалом тривалий час рухаються з вимкненими транспондерами.

Раніше стало відомо, що Росія, що посідала друге після США місце в світі за експортом зброї, від початку війни проти України 2014 року, знизила її продаж.

Зменшення експорту загрожує країні-агресору скороченням доходів і втратою джерела фінансування розробки та виробництва нової зброї.

Тож партнери Москви тепер шукають постачальників зброї по світу, що стає можливістю для багатьох виробників.