Контракти.ua

539  —  27.05.23
ПЦУ просить перенести День захисника слідом за Покровою
ПЦУ просить перенести День захисника слідом за Покровою

Православна церква України переходить на новоюліанський календар. Одночасно з цим у ПЦУ запропонували перенести і державне свято День Державності, яке нині відзначається 14 жовтня, на 1 жовтня.

Як повідомляє РБК-Україна, про це розповів митрополит Переяславський і Вишневський Олександр (Драбинко) в інтерв'ю "Радіо Свобода".

За його словами, він виступив з ініціативою було звернутися до органів державної влади, у компетенції яких приймати рішення про врегулювання цього питання, згідно з церковним календарем за новим стилем відповідно тих свят, які до нього прив’язані.

"Це Покрова і День Державності. Фактично це тільки два свята, які ми відзначаємо спільно з державою, які збігаються з церковними святами, державні дати. А Різдво 25 грудня - воно і так уже було оголошене державою вихідним днем", - розповів митрополит Олександр.

Варто нагадати, нині в Україні 14 жовтня відзначається День захисників і захисниць України. Свято є офіційним вихідним. Воно також повʼязане з церковним днем Покрови пресвятої Богородиці, який за схваленим ПЦУ новоюліанським календарем припадатиме на 1 жовтня.

Новий церковний календар

Православна церква України вирішила перейти на новоюліанський календар з 1 вересня. У зв'язку з цим в Україні зміниться дати святкування більшості церковних свят.

Однак кінцеве рішення щодо переходу мають затвердити на помісному соборі 27 липня. Проте парафії та храми можуть користуватися старим (григоріанським) календарем за бажанням.