Контракти.ua

772  —  27.05.23
День Києва: скільки років столиці України 2023 року та які заходи плануються
День Києва: скільки років столиці України 2023 року та які заходи плануються

День Києва 2023 року традиційно припадає на останню неділю останнього весняного місяця. Це буде 28 травня. Через подовження воєнного стану та загальної мобілізації масових культурних заходів цього дня не планується.

Але киянам і гостям міста буде чим зайнятися. Пише ТСН. 

День Києва: що це за свято

День Києва завжди припадає на останню неділю травня. Вперше свято було організоване 1982 року, коли місту виповнилося 1500 років.

День Києва ніколи не був державним святом, тому понеділок, який іде після нього, не є додатковим вихідним навіть у мирні часи. Проте кияни та гості міста зазвичай прогулювалися вулицями столиці, відвідували вистави, слухали концерти та насолоджувалися спеціальними заходами в музеях.

День Києва 2023: скільки років столиці

Точна дата заснування столиці України все ще невідома. Але більшість істориків вважає, що місто заснували приблизно в V-VI столітті, а якщо бути точними, то 482 року. Обрали цю дату, відштовхуючись від першої писемної згадки про Київ, яка з'явилася в літописі 882 року.

Тобто якщо взяти до уваги цю теорію, 2023 року Києву виповнюється 1541 рік. Тому Київ можна за правом назвати одним із найстаріших міст України.

Програма заходів на День Києва 2023 року

2023 року Київська міська адміністрація не планує масових культурних заходів, зокрема концертів на Майдані Незалежності, які традиційно відбувалися в мирні часи. Навіть невеликі концерти на районних майданчик не анонсують, щоб не було скупчення людей, адже в сьогоднішній ситуації це небезпечно.

Однак деякі заходи все ж плануються, зокрема:

  • в кінотеатрі "Жовтень" проходитиме фотовиставка Сергія Рістенка (години роботи: 10:00-21:30);
  • в музеї історії Києва можна буде подивитися спеціальну виставку та відвідати майстер-клас для дітей;
  • на подвір'ї Музею Гончара 27 і 28 травня відбуватиметься ярмарок народного мистецтва (вартість квитка: 50 грн; години роботи: 10:00-19:00). Також там будуть проходити майстер-класи, на які потрібно реєструватися заздалегідь;
  • 27 та 28 травня планується шість безкоштовних екскурсій історичними районами Києва, щоб зареєструватися — перейдіть на сайт КМДА;
  • в неділю, 28 травня, в Національному музеї історії України буде спеціальна програма до Дня Києва: тут ви знайдете локацію майстрів-реконструкторів давніх музичних інструментів, локацію реконструкторів обладунків та одягу, шоу від школи ірландського танцю, концерт бандуристів та багато іншого (години роботи: 12:00-16:15; вартість квитка: 100 грн).