Контракти.ua

1455  —  26.05.23
Вірменія та Азербайджан домовилися про взаємне визнання територіальної цілісності країн
Вірменія та Азербайджан домовилися про взаємне визнання територіальної цілісності країн

Єреван та Баку змогли домовитися про взаємне визнання територіальної цілісності країн.

Про це заявив прем'єр-міністр Вірменії Нікол Пашинян, повідомляє РБК-Україна з посиланням на АРА.

За його словами, Вірменія готова до розблокування всіх транспортних та економічних коридорів. Країна також готова для відкриття регіональних комунікацій у рамках суверенітету країн.

При цьому президент Азербайджану Ільхам Алієв заявив, що існують передумови нормалізації взаємовідносин між Єреваном і Баку на основі взаємного визнання територіальної цілісності.

Карабаський конфлікт

Між Вірменією та Азербайджаном з 18 століття триває багаторічний етнічний конфлікт за контроль над Нагірним Карабахом. У 1921 році після складних суперечок у радянському керівництві Нагірний Карабах був переданий Азербайджанській РСР.

Однак після розпаду СРСР конфлікт виходить на новий рівень. Так, 30 серпня 1991 Азербайджанська Республіка оголошує незалежність, а 2 вересня 1991 року проголошена незалежна Нагірно-Карабаська Республіка, але Баку оголосив цей акт незаконним

В результаті цього розпочалась війна між Вірменією і "силами самооборони Нагірного Карабаху". Тоді вірменські сили взяли під контроль не лише більшу частину території НКАО, але й захопили території ще сімох азербайджанських районів. Це призвело до того, що Карабах були вимушені залишити близько одного мільйона азербайджанців, а Нагірно-Карабаська Республіка так і залишилась невизнаною державою.

У 2020 році у районі сталося загострення між Азербайджаном та Вірменією. Тоді Азербайджан вирішив силою повернути втрачені території та розпочав наступ - він зміг прорвати вірменську оборону і повернути дві третини територій.

У 2022 році, на фоні вторгнення Росії в Україну, відбулись азербайджансько-вірменські зіткнення, в ході яких війська Азербайджану обстрілювали територію Вірменії. Тоді Вірменія зверталась за допомогою до РФ, але там їй відмовили.

У квітні 2023 року Пашинян погодився з тим, що Нагірний Карабах, який Єреван завжди, хоч і не оголошуючи про це офіційно, вважав своєю частиною юридично є частиною Азербайджану.

Він також заявляв, що Вірменія готова визнати територію Азербайджану площею 86 600 квадратних кілометрів, що включає і Нагірний Карабах за умови забезпечення безпеки вірменського населення.

В середині травня Азербайджан та Вірменія домовились відновити переговори про делімітацію кордонів та нормалізацію відносин між країнами.