Контракти.ua

363  —  26.05.23
Росія займається Z-пропагандою, втрачаючи реальні військові кораблі, - британська розвідка
Росія займається Z-пропагандою, втрачаючи реальні військові кораблі, - британська розвідка

Росія здійснює пропагандистські інформаційні операції перед українським наступом. Проте її флот залишається вразливим перед ударами у Чорному морі.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на Міністерство оборони Великобританії у Twitter.

Як наголошується у зведенні, аналіз, проведений Geollect, показує, що 14 травня дані автоматичної ідентифікаційної системи (АІС) комерційних судів були віддалено підроблені, щоб створити ілюзію 65-кілометрового російського символу Z у Чорному морі, який можна побачити у програмному забезпеченні для відстеження.

АІС використовується для відстеження суден, у тому числі для забезпечення їхньої безпеки. Сліди на зображенні вказують на швидкість судна до 102 вузлів (188 км/год), що свідчить про те, що вони були підробленими.

За даними британської розвідки, проросійські суб'єкти, ймовірно, провели спуфінг як інформаційну операцію, можливо, у спробі підняти бойовий дух Росії перед очікуваним українським контрнаступом.

"Підміна АІС збільшує ризик морських пригод. Незважаючи на віртуальні інформаційні операції Росії в Чорному морі, її фізичний флот залишається вразливим: розвідувальне судно "Іван Хурс", ймовірно, зазнало атаки 24 травня 2023 року", - зазначають у Міноборони Британії.

Нагадаємо, російський розвідувальний корабель "Іван Хурс" був атакований вранці 24 травня. Він знаходився у акваторії Чорного моря.

Корабель "Іван Хурс" входить до складу Чорноморського флоту Росії. Він призначений для того, щоб вести радіорозвідку та радіоелектронну боротьбу. При цьому інформацію про бортове озброєння судна засекречено.

Статьи по теме
Москва суттєво завищує чисельність своєї армії, - британська розвідка
Москва суттєво завищує чисельність своєї армії, - британська розвідка

Москва набирає до своєї армії для війни проти України мешканців бідних та сільських регіонів Росії. Кремлівська пропаганда завищує чисельність.
16.01 — 470

"Суперзброя" Путіна не досягає цілей в Україні, - британська розвідка

Путін оголосив балістичні ракети "Кинжал" своєю "суперзброєю", яка відіграє важливу роль у військовій доктрині Кремля. Проте українська ППО збиває ці цілі.
20.12.23 — 543

Росія намагається наздогнати Україну у сфері морських дронів-камікадзе, - британська розвідка
Росія намагається наздогнати Україну у сфері морських дронів-камікадзе, - британська розвідка

Російська військова промисловість прагне ліквідувати відставання від України у розробці надводних дронів-камікадзе.
03.12.23 — 333