Контракти.ua

318  —  25.05.23
У ЄС планують використати заморожені 200 млрд євро Росії для допомоги Україні
У ЄС планують використати заморожені 200 млрд євро Росії для допомоги Україні

Європейський Союз заблокував понад 200 млрд євро активів російського центрального банку з того часу, як Москва вторглася в Україну. Дискусії про те, як використовувати ці кошти, продовжуються.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на інтерв'ю офіційного представника Єврокомісії Крістіана Віганда агентству Bloomberg.

Країни ЄС повідомили нові дані про заблоковані активи після 10-го пакету санкцій, які змусили банки розголошувати інформацію про розмір цих активів.

"ЄС зобов'язується забезпечити, щоб Росія заплатила за шкоду, заподіяну Україні", - заявив Віганд, який підтвердив цифри. За його словами, ЄС "вивчає способи використання для цієї мети російських заморожених та знерухомлених активів".

ЄС також заморозив 24,1 млрд євро у російських приватних активах фізичних та юридичних осіб, які перебувають під санкціями, з моменту вторгнення в Україну. Він наклав санкції на майже 1500 осіб, обмежив експорт сотень товарів та технологій та націлився на багато з ключових джерел доходів Москви.

За словами Віганда, Єврокомісія тісно співпрацює зі Швецією, яка головує в ЄС по черзі, щоб "просунути вперед обговорення" варіантів використання заморожених активів центрального банку, що пропонуються.

ЄС також продовжує обговорення цього питання з міжнародними союзниками, "щоб забезпечити необхідну координацію на міжнародному рівні", але "ці обговорення складні як з юридичного, так і з технічного погляду", сказав він. Очікується, що лідери ЄС обговорять це на наступній зустрічі в червні.

Зобов'язання щодо звітності про активи центральних банків діють у ЄС з 12 травня, що дає блоку більше ясності щодо того, що заморожено.

Окремо ЄС розглядає повноваження щодо арешту приватних активів росіян, які перебувають під санкціями, у разі вчинення кримінального злочину, розширивши список злочинів, таких як відмивання грошей та корупція, включивши до нього ухилення від санкцій ЄС.

ЄС та його союзники неодноразово заявляли, що Росія має заплатити за збитки, які вона завдала Україні. Цей принцип нещодавно підтверджено на саміті "Великої сімки" в Японії.

Держави-члени вивчають способи використання деяких активів, щоб зробити свій внесок у майбутнє відновлення України. Один із варіантів, що обговорюються, - інвестувати активи центрального банку та інші російські державні активи, а виручені кошти використовувати для України.

Статьи по теме
Росія виробляє зброю понад потреби для ведення війни і наповнює склади, - Німеччина
Росія виробляє зброю понад потреби для ведення війни і наповнює склади, - Німеччина

Росія вже виробляє більше зброї, ніж потрібно для ведення війни проти України. Москва поповнює власні склади.
вчера, 11:02 — 164

Україна отримає перші снаряди від чеської ініціативи пізніше, ніж очікувалося: нові терміни
Україна отримає перші снаряди від чеської ініціативи пізніше, ніж очікувалося: нові терміни

Перші постачання снарядів до України в рамках ініціативи Чехії можуть розпочатися лише у червні.
19.04 — 190

На саміті ЄС приділять більше уваги Близькому Сходу, аніж Україні, - Politico
На саміті ЄС приділять більше уваги Близькому Сходу, аніж Україні, - Politico

На майбутньому саміті лідерів країн Європейського союзу два світових конфлікти змагатимуться за увагу - війни в Україні та на Близькому Сході.
17.04 — 199