Контракти.ua

2744  —  25.05.23
Розправа над розробниками “Кинджалів” в Росії: Reuters дізналось, якій країні “зливали” секретні дані
Розправа над розробниками “Кинджалів” в Росії: Reuters дізналось, якій країні “зливали” секретні дані

56-річний підозрюваний всі обвинувачення відкидає.

Директор провідного російського наукового інституту Олександр Шиплюк, заарештований за підозрою в державній зраді разом з двома іншими розробниками гіперзвукових ракет, звинувачується у передаванні секретних даних Китаю. Пише ТСН. 

Про це повідомляє Reuters з посиланням на двох осіб, знайомих зі справою.

Директора Сибірського інституту теоретичної та прикладної механіки С.О. Християновича Олександра Шиплюка підозрюють у передаванні секретних матеріалів на науковій конференції в Китаї 2017 року, повідомили джерела.

56-річний чоловік заявляє, що він невинний та наполягає на тому, що інформація, про яку йдеться, не була секретною та перебувала у вільному доступі в Інтернеті, за словами людей, яких Reuters вирішив не називати, щоб гарантувати їхню безпеку.

“Він впевнений у тому, що інформація не була таємною, а також у своїй невинуватості”, — сказав один із них.

Про характер звинувачень проти директора Інституту, який був заарештований у серпні минулого року, раніше не повідомлялося. Зв’язок із Китаєм зробить Шиплюка останнім у низці російських вчених, які були заарештовані в останні роки за ймовірне передавання секретів Пекіну.

Відповідаючи на запитання про висунуті вченим Інституту звинувачення, а також про попередні справи про державну зраду, пов'язані з Китаєм, речник Кремля Дмитро Пєсков сказав, що спецслужби уважно стежать за можливими справами, пов'язаними зі "зрадою батьківщини".

"Це дуже важлива робота, — додав він. — Це відбувається постійно і навряд чи тут можна говорити про якісь тенденції”.

Служба безпеки ФСБ не відповіла на запити про коментарі.

Міністерство закордонних справ Китаю, відповідаючи на запитання щодо звинувачень у тому, що Пекін націлився на російських вчених для отримання конфіденційних досліджень, відповіло, що китайсько-російські відносини базуються на “позаблоковості, неконфронтації та ненацілюванні на треті сторони”.

"Це принципово відрізняється від того, що деякі військові та розвідувальні альянси зібрали воєдино на основі свого менталітету часів холодної війни", — додали в міністерстві.

Президент Володимир Путін неодноразово заявляв, що Росія є світовим лідером у галузі гіперзвукових ракет — передової зброї, здатної нести корисне навантаження зі швидкістю, що в 10 разів перевищує швидкість звуку, щоб пробити системи протиповітряної оборони.

Справи Інституту, а також попередні арешти за державну зраду свідчать про те, що Москва пильна щодо втрати будь-якої технологічної переваги, включно з Китаєм — союзником, на політичну та торговельну підтримку якого вона все більше покладається після початку свого вторгнення в Україну 15 місяців тому.

Минулого року лазерний фахівець Дмитро Колкер був заарештований у Сибіру за звинуваченням у державній зраді, але через два дні помер від раку. Минулого тижня його адвокат Олександр Федулов повідомив агентству Reuters, що Колкера звинувачують у передачі секретів Китаю, і родина вченого заперечує ці звинувачення.

Олександр Луканін, вчений із сибірського міста Томськ, був заарештований 2020 року за підозрою у передаванні технічних секретів Пекіну, повідомило тоді російське державне інформаційне агентство ТАСС. Торік його засудили до семи з половиною років позбавлення волі.

2020 року вченого Валерія Мітько, який очолює Арктичну академію наук у Санкт-Петербурзі, також звинуватили у передаванні секретів Китаю, куди він регулярно їздив з лекціями, повідомляло тоді ТАСС. Він помер через два роки у віці 81 року, перебуваючи під домашнім арештом.

“Дуже серйозні звинувачення”

На тлі подій в Україні російський парламент минулого місяця проголосував за підвищення максимального покарання за державну зраду до довічного позбавлення волі з 20 років. У вівторок, 23 травня, голова комітету з безпеки нижньої палати російського парламенту підтримав законопроєкт про посилення доступу до державної таємниці, заявивши, що 48 росіян були засуджені за державну зраду в період від 2017 до 2022 року.

Справи Шиплюка і двох його колег з Інституту — Анатолія Маслова і Валерія Звєгінцева — є цілком секретними і розглядатимуться в закритому режимі. У середу, 24 травня, в Санкт-Петербурзі мало відбутися слухання справи Маслова — першого з трьох, заарештованих у червні минулого року.

Звєгінцева затримали минулого місяця. Минулого тижня розслідування щодо трьох вчених потрапили в заголовки світових ЗМІ, коли їхні колеги з Інституту підписали відкритий лист на їхню підтримку, скаржачись на те, що вчені не можуть виконувати свою роботу, якщо вони ризикують бути заарештованими за написання статей або виступи на міжнародних конференціях.

У листі відкинуто ідею, що троє могли розкрити секрети, зазначивши, що всі матеріали, які вони опублікували або представили, були ретельно перевірені, щоб переконатися, що вони не були засекреченими.

Речник Кремля Пєсков, якого минулого тижня запитали журналісти про відкритий лист, сказав: “Ми справді бачили це звернення, але російські спецслужби над цим працюють. Вони виконують свою роботу. Це дуже серйозні звинувачення”.

Інститут, розташований у Академмістечку поблизу міста Новосибірськ, повідомляє на своєму веб-сайті, що він зареєстрований як частина військово-промислового комплексу Росії. Інститут мав широкі міжнародні зв’язки, включаючи контакти з компаніями, університетами та дослідницькими центрами по всьому світу, згідно з онлайн-документом 2020 року, в якому описано його роботу.

Серед перелічених установ був Китайський аеродинамічний науково-дослідний центр, на веб-сайті якого розміщено кілька публікацій, присвячених експериментальним проривам, пов’язаним із винищувачами та гіперзвуковими ракетами.

На сайті директором центру є Ван Сюньнянь. За даними двох офіційних сайтів місцевого самоврядування Китаю, Ван є генерал-майором Народно-визвольної армії Китаю (НВАК).

Огляд Reuters загальнодоступних китайських наукових статей показує, що останніми роками дослідники центру є співавторами десятків статей разом із колегами, що працюють в інститутах, якими керує безпосередньо НВАК.

“Шокований і наляканий”

Агентство Reuters опитало двох американських учених, один з яких знав Маслова, а інший — Шиплюка. Вони сказали, що росіяни були чесними вченими, хоча їхня сфера дослідження була делікатною через військове застосування.

Стюарт Лоуренс, професор аерокосмічної інженерії в Університеті Меріленда, сказав, що зустрічався з Шиплюком двічі, зокрема на конференції в Турі, Франція, 2012 року, де російський вчений виступав із доповіддю разом з Масловим.

“Я був шокований і наляканий, дізнавшись його арешт, — сказав Лоуренс, який востаннє обмінювався електронними листами з Шиплюком у січні 2021 року. — Його дуже поважали у своїй сфері”.

Джордж Накузі, старший аерокосмічний інженер RAND Corp, сказав, що протягом останніх кількох років Китай “наздоганяв” США та Росію щодо гіперзвукових технологій.

Він підкреслив, що троє заарештованих росіян брали участь лише в одному елементі роботи, необхідної для створення гіперзвукової ракети, процесу, який також включає інтеграцію датчиків, навігаційних систем і силової установки.

“Це довгий шлях. Просте проведення фундаментальних досліджень не дасть вам змогу отримати ракету”, — сказав Накузі.

Нагадаємо, вперше українські військові збили російську ракету "Кинджал" 4 травня у небі над Києвом. Попри заяви Кремля, що це "неможливо", у США підтвердили цю інформацію, наголосивши, що ракету збив ЗРК Patriot.

У ніч проти 16 травня сили ППО збили шість ракет "Кинджал". Всі боєприпаси летіли на Київ.

За даними британської розвідки, Путін шокований вразливістю розхвалених ракет "Кинджал".