Контракти.ua

2653  —  24.05.23
ПЦУ готується перейти на новий календар: що відомо
ПЦУ готується перейти на новий календар: що відомо

24 травня календарне питання буде винесено на обговорення Архієрейського собору ПЦУ.

Православна церква України готується перейти на новий календар. Коли це відбудеться, чи є консенсус з цього питання у ПЦУ і як відреагують віряни, розповів митрополит Переяславський і Вишневський Олександр (Драбинко) в ефірі загальнонаціонального телемарафону. Пише ТСН. 

Драбинко розповів, що на засіданні синоду ПЦУ у вівторок, 23 травня, ієрархи обговорили питання реформи церковного календаря – можливість переходу до Новоюліанського календаря, який фактично співпадає з Григоріанським.

Митрополит Олександр нагадав, що Новоюліанським календарем користується більша частина православних церков світу, починаючи з Константинопольської, Грецької, Румунської, Польської.

(24 травня. – Ред.) це питання буде винесено на обговорення Архієрейського собору, який відбуватиметься у Трапезному храмі в Києво-Печерській Лаврі. Будуть присутні всі єпископи, які проводили на місцях обговорення цього питання зі своює паствою – священниками, вірянами", – каже Драбинко.

За його словами, на засіданні синоду всі єпископи, які брали у ньому участь, прийняли це рішення.

"Думаю, завтрашнє рішення всього єпископату буле таким само, якщо не одноголосним, то переважною більшістю буде прийнято рішення про перехід ПЦУ на Новоюліанський календар", – припускає ієрарх.

Однак Драбинко наголошує, що це рішення буде не обов'язковим для всіх, примусового нав'язування не буде. Які парафії забажають звершувати богослужіння за старим стилем, за яким жили до сьогооднішнього дня, вони матимуть таку можливість.

Раніше митрополит Епіфаній прокоментував, коли ПЦУ перейде на новий календар.

Календарне питання у церкві: що потрібно знати

Нагадаємо, що традиційно православні та греко-католики України донедавна використовували у церковному житті юліанський календар. Цей календар також використовують Російська, Грузинська, Єрусалимська та Сербська православні церкви.

Проте останнім часом у в обох Церквах – ПЦУ і УГКЦ – лунали заклики про необхідність переходу на новий стиль. Це дасть змогу зокрема, святкувати Різдво 25 грудня разом з більшістю християнських країн.

Новоюліанський календар — вдосконалена форма Юліанського календаря. Велика кількість українських парафій у діаспорі вже багато років дотримуються нового стилю. Більшість православних церков, зокрема й Вселенський патріархат, також живуть за Новоюліанським календарем.

Зауважимо, що у разі переходу православних України на новоюліанський календар обчислення дати Великодня буде відбуватися, як і раніше. Тому римо-католики і православні святкуватимуть Великдень у різні дні.

Нагадаємо, УГКЦ від 1 вересня 2023 року впроваджує новий календар. Проте деякі парафії за бажанням можуть користуватися Юліанським календарем до 2025 року.

Раніше Волинська єпархія ПЦУ вирішила святкувати релігійні свята за Новоюліанським календарем.