Контракти.ua

1484  —  25.05.23
Війна може завершитися ще до кінця 2023-го розгромом Росії: генерал США назвав, що для цього потрібно
Війна може завершитися ще до кінця 2023-го розгромом Росії: генерал США назвав, що для цього потрібно

Кримський півострів Годжес називає вирішальним тереном цієї війни.

Американський генерал у відставці, екскомандувач армією США в Європі Бен Годжес певен, що війна в Україні може завершитися ще в цьому році, а Росія буде переможеною. Пише ТСН. 

Але для цього західні союзники повинні зробити низку кроків. Яких саме, йдеться у колонці Годжеса в The Daily Telegraph.

Годжес закликає Захід дати українцям зброю, необхідну для перемоги у війні.

"Відсутність ясності щодо нашої мети, особливо в Білому домі, заважає ефективним діям. Якщо ми просто вирішимо, що хочемо перемоги українців, то діятимемо відповідно, Росія буде переможена і вигнана з української території", – переконаний генерал.

Тактична ракетна система ATACMS

Годжес пояснює, що балістичними ракетами ATACMS можна стріляти з РСЗВ HIMARS.

"Наразі українські HIMARS мають на озброєнні керовану реактивну систему залпового вогню (GMLRS), яка може вражати цілі на відстані до 90 км, ATACMS може досягати 300 км. Один ATACMS вставляється в той же слот, що займає шість GMLRS", – каже він.

Генерал певен: завдяки ATACMS українці "піддадуть високоточному вогню кожен квадратний сантиментр окупованої території, включаючи весь Крим".

Крим – вирішальний

"Кримський півострів є вирішальним тереном цієї війни. Бахмут порівняно неважливий. Поки Росія окупує Крим, Путін контролює Азовське море і загрожує Одесі. Військово-морська база в Севастополі дозволяє Москві контролювати доступ України до світового океану та судноплавних шляхів. Крим також є важливим матеріально-технічним маршрутом для путінських сил на півдні країни, оскільки боєприпаси, техніка та підкріплення можуть переміщатися на півострів через Керченський міст, а потім далі до лінії фронту", – пояснює Годжес.

Він наголошує, що майбутній мир, за яким Росія продовжить утримувати Крим, буде поразкою для України.

"Нація не зможе відновитися, якщо її фактично тримати в облозі. Це матиме наслідки для всієї Європи, оскільки мільйони біженців можуть не повернутися додому, якщо Україна не зможе відновитися", – попереджає американський генерал.

Резерви України

"Зеленський і його генерали здійснили надзвичайний подвиг. У той самий час, коли росіяни вели бої навколо Бахмута, українське верховне командування зуміло встояти перед спокусою надіслати підкріплення. Це потребувало сталевих нервів, але дозволило зібрати велику кількість бойової потужності", – каже Годжес.

За його інформацією, зараз є у ЗСУ є три бригади, оснащені західними танками та іншою зброєю, і ще кілька з оригінальною українською або трофейною російською бронетехнікою, готові до атаки.

Винищувачі F-16

Для підтримки цих бригад необхідні західні винищувачі F-16, вважає Годжес.

За його словами, російська авіація виявилася набагато менш ефективною, ніж думали на Заході.

"Одне можна сказати точно: ми постійно переоцінюємо, скільки часу потрібно українцям, щоб освоїти нові техніки та застосувати нову зброю. Невдовзі українці зможуть прикривати свій наземний контрнаступ як власними, так і західними літаками. Їм не знадобиться багато часу, якщо вони отримають відповідні засоби", – зазначає генерал.

Безпілотники Gray Eagle

Ще одним видом озброєння, яке потребують ЗСУ, є американські безпілотники Gray Eagle.

"Gray Eagle може нести чотири ракети Hellfire, кожна з яких може знищити танк або іншу броньовану машину", – поясник Годжес.

Як буде відбуватися визволення українських територій

"Маючи ці засоби, Україна зможе здійснити штурм і перерізати сухопутний коридор, смугу прибережної території, що з’єднує Росію та Крим. З ATACMS українці, що наступають, зможуть завдати удару по Севастопольській військово-морській базі та авіабазі Саки, вибивши росіян. Можливо, було б сенс залишити Керченські мости принаймні на деякий час, оскільки це дозволить росіянам піти: якщо, з іншого боку, Путін використає мости для зміцнення, їх можна буде знищити", – розмірковує Бен Годжес.

Він визнає, що витіснення російських окупантів з Криму буде непростим, але з можливістю завдавати точні удари по всій території півострова, коли російська авіація та морська сила будуть відтіснені, це можна зробити.

"Коли Крим перебуває в руках України, я не вірю, що у Москви буде бажання продовжувати боротьбу за решту частин окупованої Східної України. Донбас був важливий насамперед як плацдарм для з’єднання з Кримом. Війну можна виграти та завершити цього року, але лише якщо ми, жителі Заходу, погодимося, що цього хочемо, і почнемо так діяти", – підсумував генерал Годжес.

Раніше американський генерал Бен Годжес показав план і карту звільнення Криму. Також він оцінив, чи може Путін застосувати ядерну зброю в Україні.

Статьи по теме
Україна може виграти війну вже 2024 року: Черник назвав, що для цього потрібно
Україна може виграти війну вже 2024 року: Черник назвав, що для цього потрібно

Військовий експерт запевнив, що в Заходу є всі ресурси, аби доля цієї війни була вирішена у найближчі 2-3 місяці.
29.03 — 244

Десантно-штурмові війська запрошують долучитися до своїх лав. Що для цього потрібно
Десантно-штурмові війська запрошують долучитися до своїх лав. Що для цього потрібно

Десантно-штурмові війська Збройних сил України запрошують приєднатися до своїх лав. Для цього для початку потрібно подати заявку та заповнити анкету.
25.03 — 264

ЗСУ можуть звільнити Крим раніше за Донецьк: Жданов розповів, що для цього потрібно
ЗСУ можуть звільнити Крим раніше за Донецьк: Жданов розповів, що для цього потрібно

Збройні сили України можуть звільнити від російських військ Крим раніше за Донецьк.
15.09.22 — 910