Контракти.ua

1126  —  23.05.23
Рейд російських добровольців до Бєлгородської області викликав паніку та розгубленість в РФ – ISW
Рейд російських добровольців до Бєлгородської області викликав паніку та розгубленість в РФ – ISW

Більшість російських військових оглядачів відреагували на події в Бєлгородській області відносно різним занепокоєнням, тривогою та гнівом.

Після рейду легіону "Свобода Росії" та "Російського добровольчого корпусу" до Бєлгородської області в інформаційному просторі РФ виникли панічні настрої та неузгодженість, до яких він схильний за умов значних інформаційних потрясінь. Пише ТСН. 

Про це йдеться у звіті американського Інституту вивчення війни (ISW).

Аналітики звертають увагу, що деякі російські військові оглядачі концентрували увагу на тому, що до "РДК" та "ЛСР" входять здебільшого громадяни РФ, і назвали їх зрадниками держави. Оглядачі звинуватили російських добровольців у роботі на українську розвідку.

Інші російські військові оглядачі висунули версії, що події в Бєлгородській області – цілеспрямована інформаційна операція задля відвернення уваги від начебто захоплення Бахмута окупантами. Ще одною метою операції оглядачі називали сіяння паніки в інфопросторі РФ напередодні потенційного контрнаступу ЗСУ.

Російський терорист Ігор Гіркін (Стрєлков) заявив, що давно попереджав – транскордонні рейди можуть бути частиною ширшої контрнаступальної стратегії України.

Водночас власник ПВК "Вагнер" Євген Пригожин скористався подіями в Бєлгородській області, щоб звинуватити уряд Росії та його бюрократичну бездіяльність у сприянні атаці. Пригожин також розкритикував російське Міноборони за неспроможність зміцнити кордони держави та захистити її.

Аналітики резюмують, що більшість російських військових оглядачів відреагували на події в Бєлгородській області відносно різним занепокоєнням, тривогою та гнівом. Однак інформаційний простір РФ не згуртувався навколо однієї цілісної відповіді. Перш за все, це свідчить про те, що атака застала російських коментаторів зненацька.

Що відомо про події в Бєлгородській області

Добровольці легіону "Свобода Росії" та "Російського добровольчого корпусу" 22 травня зайшли до Бєлгородської області і свою задекларували мету – звільнити регіон та всю РФ від нинішнього диктаторського режиму, а також створити демілітаризовану зону вздовж кордону.

Добровольці заявили про звільнення селища Козинка та про штурм міста Грайворон. Російська місцева влада заявила про поранених в результаті бойових дій і про масову втечу жителів прикордонних сіл та райцентру Грайворонського округу. Росія оголосила на території Бєлгородської області режим контртерористичної операції. Згодом російська сторона повідомила, що "українська ДРГ" начебто залишила територію області. Однак самі добровольці анонсували своє просування в регіоні.