Контракти.ua

1132  —  22.05.23
Західний аналітик пояснив, як постачання F-16 ламає всі плани Путіна щодо війни в Україні
Західний аналітик пояснив, як постачання F-16 ламає всі плани Путіна щодо війни в Україні

Кремлівський диктатор сподівався на те, що з часом Захід почне втомлюватись від війни в Україні і зменшить допомогу.

Постачання США та союзниками винищувачів F-16 Україні буде "серйозним головним болем" для російського диктатора Володимира Путіна. Пише ТСН. 

Таку думку висловив військовий аналітик і колишній пілот Шон Белл, інформує SkyNews.

Коментуючи цей крок, пан Белл сказав, що президент Володимир Зеленський просив про винищувачі протягом останнього року, український лідер говорив, що повітряні сили Росії більші та краще оснащені, ніж українські, що робить країну вразливою.

"Але, навіть якби Україні подарували одну ескадрилью F-16, це не забезпечило б надійних або спроможних бойових можливостей авіації", – сказав він.

Аналітик сказав, що Україні потрібні навчені пілоти та матеріально-технічна підтримка, а також широкий спектр засобів підтримки, що потребує часу та багато грошей.

Чому літаки F-16?

Експерт заявив, що F-16 — це компактний багатоцільовий винищувач, який здатний виконувати роль повітря-повітря і повітря-земля і є найбільш експортованим швидкісним реактивним літаком у світі.

Тільки в ЄС Бельгія, Данія та Норвегія мали 125 винищувачів F-16, але їх поступово замінюють більш сучасні F-35.

Крім того, 24 нідерландських F-16 незабаром мають бути зняті з експлуатації, тоді як Норвегія зняла з експлуатації 64 літаки минулого року – усі вони можуть забезпечити пул літаків для України, пояснив пан Белл.

Експерт додав, що ця новина буде "великим головним болем" для Путіна, оскільки російський президент сподівався, що інтерес Заходу до конфлікту зменшиться наприкінці року. "Але F-16 — це багаторічне зобов’язання", — сказав він.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що літаки F-16, які західні партнери хочуть відправити в Україну, змінять війну в Україні, але це не зменшить напругу.

Крім того, ми раніше інформували, що заступник міністра закордонних справ РФ Олександр Грушко заявив, що країни Заходу дуже сильно "ризикують", якщо наважаться постачати Україні винищувачі F-16.