Контракти.ua

1889  —  20.05.23
Сі оприлюднив великий план розвитку Центральної Азії: як Пекін витісняє Росію
Сі оприлюднив великий план розвитку Центральної Азії: як Пекін витісняє Росію

Китай готовий координувати стратегії розвитку з Казахстаном, Киргизстаном, Таджикистаном, Туркменістаном і Узбекистаном.

Китайський лідер Сі Цзіньпін оприлюднив грандіозний план розвитку Центральної Азії. Таким чином Пекін перетягує на себе керівну роль у регіоні, який традиційно був сферою впливу Російської Федерації. Пише ТСН. 

Про це Сі сказав у своєму виступі на саміті Китай - Центральна Азія, повідомляє Reuters .

Зазначається, що КНР готова координувати свої стратегії розвитку з Казахстаном, Киргизстаном, Таджикистаном, Туркменістаном та Узбекистаном. За словами Сі, Пекін сприятиме сприяти модернізації всіх. Завдяки чому країни будуть спільно розвивати "парадигму глибоко взаємодоповнювального та взаємовигідного співробітництва".

"Цей саміт надав новий імпульс розвитку та відродженню шести країн і надав сильну позитивну енергію регіональному миру і стабільності", - сказав китайський лідер.

Видання пише, що Китай поставив себе в авангарді гонки за політичний вплив і енергетичні активи в багатому ресурсами регіоні. Своєю чергою, Москва зосередилася на війні в Україні. Сполучені Штати Америки також  зменшили свою присутність в регіоні, вивівши свої війська з Афганістану.

Тим часом п'ять колишніх республік Радянського Союзу із мережею торгових коридорів пропонують Китаю альтернативні маршрути для перевезення палива, продовольства та інших товарів у разі збоїв в інших місцях. Наголошується, що обіцянки про підтримку та співпрацю на цьому саміті будуть контрастувати з негативним іміджем Китаю на саміті лідерів "Великої сімки", що відбувається в Японії.

За словами Сі Цзіньпіна, КНР та країни Центральної Азії повинні зміцнювати довіру та пропонувати "чітку та рішучу підтримку" в таких основних інтересах, як суверенітет, незалежність, національна гідність та довгостроковий розвиток. Мовляв, Пекін готовий допомогти державам колишнього СРСР "покращити їхню правоохоронну діяльність, безпеку та обороноздатність".

Сі пообіцяв, що КНР готовий оновити двосторонні інвестиційні угоди та збільшить обсяг транскордонних вантажних перевезень із регіоном. Мовляв, це спонукає фінансовані Китаєм підприємства у Центральній Азії створювати більше робочих місць, будувати склади та запускати спеціальні потяги, спрямовані на розвиток туризму.

"Для зміцнення нашої співпраці та розвитку Центральної Азії Китай надасть країнам Центральної Азії загалом 26 млрд юанів (3,8 млрд доларів) фінансової підтримки та грантів", - сказав Сі.

Сі сказав, що будівництво лінії D газопроводу Китай-Центральна Азія має бути прискорене. Тому він закликав збільшити торгівлю нафтою та газом, розвивати енергетичну співпрацю в межах промислових ланцюжків та активізувати співпрацю у галузі нової енергетики та мирного використання атомної енергії.

У більш довгостроковій перспективі Китай підтримує будівництво міжнародного транспортного коридору через Каспійське море та посилить будівництво транспортних вузлів вантажних поїздів Китай-Європа, сказав Сі Цзіньпін.

Як повідомлялося, російський президент-диктатор Володимир Путін готує сюрприз для Китаю на Далекому Сході РФ. Так, закликав губернатора Амурської області РФ Василя Орлова засіяти Далекий Схід соєвими плантаціями для подальшого продажу цієї  сільгосппродукції до Китаю.