Контракти.ua

463  —  19.05.23
Конгрес США просить Байдена розблокувати постачання винищувачів F-16 для України - New York Times
Конгрес США просить Байдена розблокувати постачання винищувачів F-16 для України -  New York Times

Лист підписали 14 американських конгресменів.

В американському Конгресі просять президента Джо Байдена розблокувати постачання винищувачі F-16 до України. Група, до якої увійшли 14 демократів і республіканців, направила до його адміністрації відповідного листа. Пише ТСН. 

Про це повідомляє видання New York Times.

Звернення координував демократ від штату Мен Джаред Голден. Політики наголошують, що передавання цих сучасних літаків українським Збройним силам є необхідним для "ефективного припинення цієї війни на справедливих умовах".

"Як ми бачили через те, що наші союзники спочатку не наважувалися надати танки Україні, лідерство США має вирішальне значення для надання Києву додаткових ресурсів і нових можливостей", - йдеться у листі до Білого дому.

Автори листа наголошують, що лідерство Сполучених Штатів має вирішальне значення для надання Києву додаткових ресурсів і нових можливостей. Конгресмени додають, що це доводять випадки початкової нерішучості союзників надати Україні танки.

Передавання F-16 Україні

The New York Times з посиланням на власні джерела пише, що Білий дім не дозволяє розпочати навчання українських пілотів на винищувачах. США проти, навіть попри те, що кілька європейських країн готові передати Україні ці літаки. Поки Вашингтон не дасть згоди на пробні польоти, вони не відбудуться.

Тим часом Politico з посиланням на джерело в Міноборони США пише, що нібито там не проти передавання ЗСУ літаків. Втім, остаточне рішення досі не ухвалене.

Також стало відомо, що заступник голови Пентагону Ллойда Остіна з політичних питань Колін Каль, який виступав проти надання Україні F-16, йде у відставку. Станеться це після липневого саміту НАТО у Вільнюсі.