Контракти.ua

396  —  19.05.23
РФ витрачає десятки ракет, а Patriot досі працює: огляд головних подій в Україні від WP
РФ витрачає десятки ракет, а Patriot досі працює: огляд головних подій в Україні від WP

Ворог продовжує завдавати ракетних ударів по Україні.

В ніч проти четверга, 18 травня, російські окупанти вкотре атакували низку регіонів України та випустили по містах 30 ракет. Зокрема, в декількох районах Києва впали уламки. Є пошкодження, але постраждалих не виявили. В Одесі через ракетний удар загинула одна людина, а ще двоє громадян постраждали. Є влучання в промисловий об'єкт. Пише ТСН. 

За словами мера Віталія Кличка, у Києві в четвер вранці, 18 травня, пролунали вибухи, коли Росія продовжувала наносити удари по українській столиці. Повітряна тривога закликала жителів залишатися в укриттях. Місто постраждало від уламків ракет, але жертв, на щастя, немає.

Днем раніше українські чиновники відкинули заяву Росії про знищення однієї з подарованих Заходом систем ППО Patriot вартістю мільярд доларів.  Представник оборонного відомства США заявив, що система зазнала непрямого ураження російським вогнем в районі Києва, але все ще здатна виконувати завдання.

Ось останні відомості про війну Росії проти України та її вплив на весь світ, про які пише The Washington Post.

Ключові події

Ранковий ракетний обстріл Києва завдав шкоди Деснянському та Дарницькому районам від падіння уламків, повідомив голова міської військової адміністрації в Telegram, назвавши це дев'ятим поспіль авіаударом по столиці з початку місяця.  За його словами, всі цілі були знищені.

Військово-повітряні сили України заявили, що під час нічних ударів знищили 29 із 30 ракет і чотири безпілотники. На півдні Херсонської області внаслідок російського обстрілу загинув хлопчик, заявив президент України Володимир Зеленський у своєму нічному зверненні. За його словами, дитині, яку він назвав лише Всеволодом, у липні мало б виповнитися 6 років.

Президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган оголосив, що Росія погодилася продовжити чорноморську зернову угоду на два місяці за день до її закінчення в четвер, 18 травня. Угода дозволяє транспортувати зерно з України до країн світу, допомагаючи пом’якшити глобальну продовольчу кризу.

Україна стверджує, що повернула собі територію в східному місті Бахмут, яке веде запеклу боротьбу. Заступник міністра оборони Ганна Маляр повідомила, що за останні кілька днів українські війська звільнили близько 20 кв. км у передмісті, хоча бої в самому місті тривають.

Глобальний вплив

Спеціальний представник Китаю з питань Євразії Лі Хуей під час візиту в Україну зустрівся із Зеленським і міністром закордонних справ України Дмитром Кулебою, повідомили в МЗС КНР. Згідно з заявою, Пекін готовий сприяти зусиллям щодо відновлення миру на основі своєї пропозиції з 12 пунктів і “продовжуватиме надавати Україні допомогу в межах своїх можливостей”. МЗС України, яке не згадувало про зустріч, окремо повідомило, що Кулеба підкреслив, що Київ “не приймає жодних пропозицій, які передбачають втрату його територій або заморожування конфлікту”.

Західні союзники України розходяться щодо того, чи відправляти в Україну винищувачі. Велика Британія готова допомогти іншим країнам відправити літаки та інше військове обладнання в рамках спільних з Нідерландами зусиль, заявив міністр оборони Великобританії Бен Уоллес. Сполучені Штати досі чинили опір цьому поштовху.

Інформація від кореспондентів The Washington Post

Російські вчені, фахівці з гіперзвукових технологій, заарештовані за державну зраду: Російські вчені протестують проти арешту за державну зраду кількох видатних науковців, які працюють над технологією гіперзвукових ракет, на тлі сплеску таких арештів, повідомляє Франческа Ебель.

“Всі вони відомі своїми блискучими науковими результатами. … [Вони присвятили] своє життя служінню російській науці. Наші колеги завжди залишалися вірними інтересам країни”, — йдеться у відкритому листі, опублікованому в понеділок, 15 травня.

Україна заявила, що збила шість російських гіперзвукових ракет "Кинджал" під час ракетних ударів по Києву у вівторок, 16 травня. Колись ракети були розрекламовані як ті, що неможливо збити.

Нагадаємо, російські окупаційні війська від 21:00 17 травня до 05:30 18 травня випустили по території України 30 крилатих ракет морського, повітряного та наземного базування. Сили ППО знищили 29 ворожих об'єктів.