Контракти.ua

1352  —  19.05.23
Вчені дізналися більше про загадкову екзопланету, що поряд із Землею
Вчені дізналися більше про загадкову екзопланету, що поряд із Землею

Ця екзопланета перебуває на відстані в 40 світлових років від нас.

Астрономи виявили нову планету, що належить до типу мініатюрний Нептун, і вона отримала назву GJ 1214b або Gliese 1214b. Але залишалося багато запитань щодо характеристик цієї екзопланети. За допомогою телескопа Вебб вчені знайшли відповіді на деякі з них. Пише ТСН. 

Про це пише ScienceAlert.

Ця екзопланета перебуває на відстані в 40 світлових років від нас  і обертається вона навколо зірки червоного карлика Gliese 1214. Маса цієї планети приблизно в 8 разів більша за масу Землі, а за розміром вона в 5 разів більша. Первинні спостереження дозволили вченим припустити, що це може бути водний світ із дуже густою та щільною атмосферою, що складається з пари.

Вчені також з'ясували, що температура на денному та нічному боці планети значно відрізняється, тобто як і очікувалося, на прихованій від світла зірки боці температура нижча. Але найголовніше, що вчені з'ясували рівень цієї температури. За словами авторів дослідження, температура по всій планеті різко змінюється від 165 градусів Цельсія до 279 градусів.

Вчені з'ясували, що в атмосфері планети присутні молекули води та метану. І ці обидві сполуки дають важливу підказку, яким чином сформувалася атмосфера цієї планети як водного світу.

Раніше стало відомо, що група астрономів за допомогою космічного телескопа TESS виявила дві нові екзопланети, які належать до типу суперземля. Вони обертаються в так званій зоні придатній для життя своєї зірки, а це означає, що на таких планетах потенційно може бути рідка вода і відповідно життя. Дві нові суперземлі отримали назву TOI-2095b і TOI-2095c.