Контракти.ua

389  —  17.05.23
"Знищити неможливо" або "анаголов нєт": як Україна почала збивати російські ракети "Кинджал"

Від початку травня протиповітряна оборона України знищила вже сім ракет комплексу "Кинджал".

Від початку широкомасштабної війни, 24 лютого 2022 року, армія Росії застосовує для ударів по Україні ракети: "Калібри", "Іскандери", Х-22, Х-55, Х-59, Х-101 та інші типи. Серед цієї зброї є особливо небезпечні – "Кинджал", точніше сказати – були. Саме цей тип ракет ще донедавна протиповітряна оборона України не могла збивати. Проте у травні 2023 року все змінилося – на рахунку Повітряних сил вже сім "анаголов нєт" або "гіперзвукових" ракет "Кинджал". Пише ТСН. 

Що таке ракетний комплекс "Кинджал"

"Кинджал" (Х-47м2 "Кинджал") – це російський авіаційний ракетний комплекс, "гіперзвукові" ракети якого здатні вражати як стаціонарні об’єкти, так і авіаносці, крейсери, есмінці та фрегати. Ракета може розвивати швидкість удесятеро вищу за швидкість звуку й маневрувати в польоті. Вони також долають відстань до 2 тис. км і можуть нести як ядерні, так і звичайні боєприпаси. Комплекс "Кинджал" – це модифікація балістичної ракети системи "Іскандер" для запуску з літаків.

Носіями ракети "Кинджал" можуть бути такі літаки: МіГ-31К несе одну ракету, Ту-22М – чотири ракети, Ту-160 передбачається по 4 на кожному з двох барабанів. "Кинджал" розроблявся для того, щоб долати системи ППО. За словами російських військових, вона здатна долати наявні й потенційні системи протиповітряної та протиракетної оборони.

Що російські військові заявляли про "можливості Кинджалу"

Комплекси "Кинджал" з'явилися на озброєнні армії РФ взимку 2017-2018 років після випробувань. Їх представили як ноу-хау, яке "не може збити ніхто у світі", вони розроблялися таким чином, щоб їх не могла помітити система ППО. Росіни також стверджують, що ця зброя здатна знищувати бойові кораблі НАТО, системи протиракетної оборони та наземні об’єкти.

Публічно про цей ракетний комплекс стало відомо 2018 року, коли про нього розповів російський президент Володимир Путін у зверненні до Федеральних зборів РФ. Однак тоді показав лише комп'ютерну графіку.

Міністр оборони РФ Сергій Шойгу запевняв, що ця ракета вже показала свої "блискучі характеристики, яких не має жодна подібна ракета у світі".

"Авіаційний ракетний комплекс "Кинджал" показав високу ефективність та невразливість щодо систем ППО, розгорнутих в Україні", – сказав у грудні 2022 року начальник Генштабу ЗС РФ Валерій Герасимов.

Перше збиття "Кинджалу" системою Patriot

У ЗМІ з'явилася інформація, що українські військові вночі 4 травня збили над Києвом російську ракету "Кинджал". Проте в Повітряних силах ЗСУ тоді спростували цю інформацію.

А вже 6 травня командувач Повітряних сил Микола Олещук підтвердив, що Україна вперше збила "Кинджал" із ЗРК Patriot. Ракету Х-47 окупанти випустили з МіГ-31К з території Росії.

За словами речника Повітряних сил Юрія Ігната, рішення не підтверджувати одразу збиття ракети "Кинджал" було ухвалене вищим військовим керівництвом України.

За даними джерел CNN, саме тоді, під час запуску "Кинджалу", Росія намагалася знищити американську систему протиповітряної оборони Patriot, а як результат, ППО України вперше вдалося збити її саме завдяки Patriot.

Військовий експерт Олег Жданов зауважив, що після такого фіаско росіянам тепер ще треба довести, що "Кинджал" – дійсно "гіперзвукова" ракета.

Заступник начальника Генштабу ЗСУ, генерал Ігор Романенко пояснив, що збиття "Кинджалу" системою Patriot є унікальною подією.

"Справа в тому, що раніше комплекси Patriot, а також SAMP-Т, розроблялися для протидії "класичним" балістичним ракетам, які атакують ціль по прямій траєкторії. Але "Кинджал" так не діє – він маневрує в польоті. Ця характеристика, за твердженнями РФ, робила їх невразливими для зенітно-ракетних систем країн НАТО", –наголосив він.

"Кинджальний" провал Росії №2, або як за ніч втратити $60 млн

У ніч проти 16 травня російські загарбники вчергове здійснили масштабну ракетну атаку по Україні – окупанти випустили 18 ракет різних типів. Проте в Повітряних сил України було свої плани – всі ракети було знищено, зокрема вже відомі "Кинджали" (приблизна вартість однієї ракети від $10 млн – ред.).

Загалом, з шести літаків МіГ-31К було випущено шість аеробалістичних ракет Х-47М2 "Кинджал", дев'ять крилатих ракет "Калібр" – з кораблів у Чорному морі та три ракети наземного базування (С-400, "Іскандер-М").

Юрій Ігнат згодом підтвердив, що всі шість високоточних ракет "Кинджал" були спрямовані на столицю.

Не так сталося, як гадалося

Протиповітряна оборона України вчергове показала свою майстерність та довела: неможливе – можливо. Міноборони РФ, ймовірно, спростує збиття "Кинджалів", які "збити неможливо", або ж заявить про "знищений" комплекс Patriot та сотні західних танків. Однак блискавична робота Збройних сил України вчергове показала місце "другій армії світу".