Контракти.ua

337  —  16.05.23
Торговельний дефіцит України майже сягнув 23% ВВП
Торговельний дефіцит України майже сягнув 23% ВВП

За січень—березень 2023 року поточний рахунок було зведено із дефіцитом 0,8 млрд дол. США, тоді як у січні—березні 2022-го було зафіксовано профіцит 2 млрд дол. Дефіцит поточного рахунку означає, що Україна отримала менше доходів, ніж здійснила виплат, за поточними операціями з нерезидентами.

Про це пише директорка з наукової роботи Growford Institute Тетяна Богдан для ZN.UA.

"Дефіцит поточного рахунку 2023 року пояснювався здебільшого стрімким розширенням дефіциту торговельного балансу (див. табл.). Якщо в першому кварталі 2021-го торговельний дефіцит дорівнював 0,8 млрд дол., а в першому кварталі 2022-го — 1,5 млрд, то в першому кварталі 2023 року — вже 9,3 млрд дол. Це близько 23% ВВП України, що вказує на дуже низький ступінь покриття імпорту експортом (59,5% проти 95,3% у першому кварталі 2021 року)", - зазначає авторка.

Експорт товарів і послуг скорочувався в унісон із нарощуванням імпорту. Основними факторами несприятливої динаміки експорту стали зниження світових цін на продовольство, пошкодження виробничих потужностей експортерів, розрив торговельних зв’язків із державою-агресоркою, ускладнення транспортних маршрутів, обмеження електропостачання, зниження врожаю зернових культур і часткова втрата робочої сили.

З боку імпорту збільшення його обсягів диктувалося пожвавленням споживчого попиту, потребами економіки в паливі та генераторах, матеріалах і комплектуючих для відновлювальних робіт. Від’ємне сальдо торгівлі послугами сягнуло 3,3 млрд дол. і утворилося здебільшого під впливом значних витрат українських біженців за кордоном: імпорт послуг за статтею «подорожі» сягнув 5,4 млрд дол.

Статьи по теме
МВФ прогнозує економічне зростання України цьогоріч до 3,2%
МВФ прогнозує економічне зростання України цьогоріч до 3,2%

Міжнародний валютний фонд очікує, що показник економічного зростання України за підсумками нинішнього року становитиме 3,2%, а наступного року - зросте до 6,5%.
16.04 — 186

Доходи українців почали відновлюватися – Світовий банк
Доходи українців почали відновлюватися – Світовий банк

Доходи українців почали відновлюватись у 2023 році. Проте більшість громадян заявляють про погіршення фінансового стану.
12.04 — 159

Українці можуть отримати надбавку 20% надбавки до пенсії
Українці можуть отримати надбавку 20% надбавки до пенсії

Жителі певних регіонів та переселенці можуть отримати спеціальну надбавку до своєї пенсії. Ця можливість доступна для мешканців гірських населених пунктів, а також для тих, хто стикається з недостатньо розвинутими галузями протягом певних місяців проживання.
12.04 — 164