Контракти.ua

829  —  16.05.23
“Вбивці бункерів”: експерт пояснив, чому росіяни так сильно бояться ракет Storm Shadow
“Вбивці бункерів”: експерт пояснив, чому росіяни так сильно бояться ракет Storm Shadow

У росіян справжня істерика з приводу передачі Україні ракет Storm Shadow.

Ворог не дарма боїться появи на озброєнні у ЗСУ британських далекобійних ракет Storm Shadow. У них велика дальність ураження, потужна бойова частина і ці ракети дуже важко перехоплюються російськими типами ППО. Пише ТСН. 

Про це в ефірі телеканалу FREEДОМ заявив військово-політичний оглядач групи “Інформаційний спротив” Олександр Коваленко.

За його словами, хоч Україна і робила акцент на ATACMS, однак довго очікувала на ракети дальнього радіусу дії: “Ці ракети відносяться до великого радіусу дії крилатих ракет, на які ми так довго чекали, хоча в першу чергу робили акцент на балістичних ATACMS. Але при цьому Storm Shadow нічим не гірші, а в деяких моментах навіть кращі, ніж ATACMS. Недаремно у російських окупантів на сьогодні є серйозні побоювання стосовно застосування цих ракет”.

Військовий оглядач зазначив, що у ракет цього типу досить потужна бойова частина: “Головна перевага Storm Shadow, це навіть не дальність ураження — залежно від модифікації від 300 км до більш ніж 500 км. Але мені здається, що ми будемо отримувати модифікацію з дальністю ураження 300 км. Це експортна версія. Крім цього, у них досить потужна бойова частина — 450 кг проникаючого бронебійного типу. Тобто вони знищують укріплені об’єкти, їм цілком підвладне знищення опорних і командних пунктів, об’єктів, які захищені додатково від ударів звичайними типами озброєнь”.

Storm Shadow дуже важко перехоплюються російськими типами ППО, що пов’язано з можливістю польоту на наднизьких висотах, і це головне побоювання ворога, вважає Олександр Коваленко. “Чому в окупантів паніка? Ці ракети дуже важко перехоплюються російськими типами ППО. Насамперед це пов’язано з тим, що ракети мають можливість польоту на наднизьких висотах — від 30 м, а додаткові системи дають їм змогу високоефективно огинати рельєф”, — прокоментував експерт.

Він додав, що можливість збиття таких ракет — дійсно унікальний випадок: “У російських засобів ППО, зокрема умовно сучасних таких як С-400, можливість виявлення і знищення об’єктів, які летять на наднизьких висотах, починається з планки 40 м. Тобто ця ракета фактично перебуває у недосяжності, і якщо говорити про ймовірність збиття таких ракет — це може бути якийсь унікальний випадок, для цього дійсно треба сильно постаратися”.

Нагадаємо, міністр оборони Великої Британії Бен Воллес підтвердив 11 травня, що його держава безоплатно передає Україні ракети Storm Shadow великої дальності, "призначені лише для високоточних ударів".