Контракти.ua

553  —  14.05.23
Зеленський відкинув можливість переговорів з Путіним
Зеленський відкинув можливість переговорів з Путіним

Президент України Володимир Зеленський заявив, що не бачить сенсу вести переговори з російським диктатором Володимиром Путіним, оскільки той не прагне миру, а лише використовує переговорний процес для своїх цілей.

Про це український президент сказав в інтерв'ю італійським ЗМІ під час свого візиту до Риму, повідомляє NV.ua.

Італійський журналіст запитав, чи готовий Зеленський говорити з Путіним, якби це було необхідно.

У відповідь Зеленський нагадав, що коли він став президентом, то намагався вести переговори з главою держави-агресора, щоб завершити гібридну війну Росії на Донбасі, але це не дало ніякого результату.

«Ну про що з ним говорити. Я наведу приклад із мого життя. У 2019 році я став президентом. Було багато різної критики, люди не хотіли говорити з Путіним. А я сказав: «Я буду, я спробую діалог. У політиці мені це ніяких плюсів не давало — я дійсно хотів закінчити війну, хотів знайти домовленості. Ми довго вирішували, бо він як, вибачте, принцеса, не міг ніяк знайти формат, в якому б нам зустрітися. Ми робили все і я робив все, щоб мати розмову», — розповів Зеленський.

І врешті, нагадав він, було досягнуто домовлености з Росією про режим припинення вогню, але росіяни його не дотримувалися.

«У нас був діалог телефоном, у нас відбулась зустріч у форматі Норманді. Ми обміняли перші 110 людей — я був дуже щасливим. Ми домовились не стріляти: „Давай зробимо так — якийсь час буде припинення вогню, і після цього ми йдемо далі“. [Почалися] щоденні провокації: поранення однієї людини, вбили одну людину», — зазначив глава держави.

«Я йому дзвонив і там була розмова, що це не може бути випадковість: там йдуть снайпери з окупованих територій вздовж цього кордону [лінії розмежування]. Це було живе сафарі: вони приїжджали і тренувались на нас. І це всі знали, що вони приганяли цей спецназ і цих снайперів з інших територій, де вони воюють. Це було сафарі. Вони їм давали тренуватись на нас, на живих людях», — додав Зеленський.

Він сказав, що намагався вести діалог з Путіним, але той насправді нічого не хотів.

«Я пробував знайти діалог. Після цього ніякого діалогу у нас не було. Я зробив багато запитів у Кремль Я ніколи цього не приховував. Я дзвонив всім державам, абсолютно: Ізраїль, Сполучені Штати, Британія, Німеччина, Франція. Я просив всіх. Я хотів просто поговорити телефоном. Я сказав, що вважаю, що збільшуються постріли, збільшуються смерті на контактній лінії, йде серйозна загроза, може бути ескалація», — згадує президент.

Та Путін, за його словами, погоджується на переговори тільки, щоб використати їх на свою користь.

«З ким говорити? З ким? Він нічого не хоче. Для нього це жарт. Тепер, коли він бачить, що став слабкішим, Росія шукає немов щось, щоб заспокоїти всі держави. Щоб не впроваджувалися санкції, щоб нам не допомагали — він може зробити якийсь дипломатичний крок. Але після цього, повірте мені, через рік він прийде навалою вбивати нас знов. З ним все зрозуміло: він не розуміє, що відбувається, він неадекватна людина», — пояснив Зеленський.

Статьи по теме
Погані новини для росіян: на Курщині починається нова операція ЗСУ
Погані новини для росіян: на Курщині починається нова операція ЗСУ

Керівник ЦПД РНБО зазначив, що через небажання Кремля закінчити війну, росіяни будуть гинути вже на своїй землі.
16.09 — 352

У Зеленського спростували інформацію
У Зеленського спростували інформацію "Bild" про План перемоги, який нібито передбачає заморозку війни

В Офісі президента спростували повідомлення німецької газети "Bild" про те, що президентський "План перемоги" нібито передбачає заморозку війни.
15.09 — 181

Коли Україна вступить до ЄС: Шмигаль заінтригував заявою
Коли Україна вступить до ЄС: Шмигаль заінтригував заявою

Голова уряду наголосив, що вступ до Євросоюзу має бути невід’ємною частиною справедливого миру.
13.09 — 272