Контракти.ua

969  —  15.05.23
Рекордсмен у Сонячній системі: у Сатурна відкрили ще 65 супутників
Рекордсмен у Сонячній системі: у Сатурна відкрили ще 65 супутників

Сатурн обійшов Юпітер за кількістю відомих супутників.

Сатурн повернув собі статус планети з найбільшою кількістю супутників у Сонячній системі. Кілька місяців тому його випередив газовий гігант Юпітер. Пише ТСН. 

Про це пише The Guardian.

У Сатурна відкрили ще 62 нові супутники, внаслідок чого їхня офіційна загальна кількість досягла 145. Юпітер, який додав 12 супутників до свого рахунку в лютому, має 95 супутників.

"Сатурн не тільки майже подвоїв кількість супутників, у нього тепер більше супутників, ніж у всіх інших планет Сонячної системи разом узятих", — сказав професор Бретт Гладман, астроном з Університету Британської Колумбії, який брав участь у спостереженнях.

Молодим супутникам поки присвоїли ланцюжки цифр і букв, потім їм дадуть імена, засновані на галльських, скандинавських і канадських інуїтських богах, відповідно до угоди для супутників Сатурна. Команда науковців буде консультуватися зі старійшинами інуїтів, щоб запросити пропозиції щодо назв для супутників.

До недавнього часу рекордсменом за кількістю супутників був Юпітер – наразі відомо про 79 супутників планети. На другому місці був Сатурн (62 супутника), за ним йшли Уран (27), Нептун (14) і карликова планета Плутон (п'ять). Приблизно у десятка небесних тіл у Сонячній системі два супутника, а у сотні – один.

Нагадаємо, під час дослідження вчені дійшли висновку, що Сатурн отримав свій знаменитий кут нахилу після того, як у нього врізався один із його супутників.