Контракти.ua

1235  —  14.05.23
Прорив ЗСУ змусить РФ шукати шляхи завершення війни – Bloomberg
Прорив ЗСУ змусить РФ шукати шляхи завершення війни – Bloomberg

Останній місяць західна преса все частіше пише не лише про підготовку українського контрнаступу, а й про подальші події.

Від грудня до травня Україна отримала західної зброї на понад $30 мільярдів. Це більше за річні закупівлі в арміях всіх країн НАТО, окрім США. Ця зброя буде використана під час українськоого контрнаступу, однак чи буде її достатньо ― відкрите питання. Пише ТСН. 

Про це пише оглядач Bloomberg Марк Чемпіон.

"Прорив ЗСУ на кшталт того, який відбувся торік на Харківщині, підштовхне Росію до усвідомлення, що їй Україну не перемогти й потрібно шукати способів завершити війну. Якщо ж контрнаступ України нагадуватиме тупцяння росіян під Бахмутом, ближче до зими союзники можуть натиснути на Київ із вимогою відмовитися від ідеї якнайшвидше відвоювати свої території й шукати з росіянами дипломатичного рішення. Якою саме буде ситуація, залежить навіть не від кількості зброї, а від кількох факторів, що стосуються військ окупанта й української армії. Наприклад, чи вистачить у Путіна людей для захисту всієї мережі укріплень, яку окупанти встигли набудувати на тимчасово захоплених територіях. Якщо ні, українцям потрібно буде лише прорвати оборону в кількох місцях, а далі буде значно простіше. Інший важливий фактор ― наскільки вдало ЗСУ зможуть проводити комплексні операції", - пише автор.

Експерт вважає, що вкрай важливий для перемоги фактор ― допомога зброєю, однак не всім відомими танками чи засобами ППО, а технікою й софтом, які дозволяють краще працювати тим же засобам протиповітряної оборони у звʼязці з іншими військами.

"Відомо, що США й Німеччина передавали Україні цю неназвану техніку ― якщо її вдасться інтегрувати в українську оборону, вона дозволить швидше виявляти й точніше знищувати ворожі цілі", - зазначив Чемпіон.

Нагадаємо, президент Володимир Зеленський зазначив, що окупанти вже внутрішньо готові до поразки:

"Вони вже програли цю війну у своїх думках. Ми повинні щодня тиснути на них так, щоб їхнє ж відчуття поразки перетворювалося на їхню втечу, їхні помилки, їхні втрати".

Щодо початку контрнаступу ЗСУ, то Зеленський повідомив, що Україні потрібно більше часу, бо війська ще чекають на доставлення обіцяної допомоги.

Тим часом у здатності України відбити напад Російської Федерації впевнені 82% українців. Про це свідчать результати опитування, проведеного Gradus Research.