Контракти.ua

446  —  10.05.23
МЗС жорстко відреагувало на участь іноземних лідерів у параді на Красній площі: аморальний крок
МЗС жорстко відреагувало на участь іноземних лідерів у параді на Красній площі: аморальний крок

У відомстві назвали Путіна "воєнним злочинцем, який хизується розв'язанням війни в Європі".

Українське Міністерство закордонних справ обурилося приїздом лідерів Вірменії, Казахстану, Киргизстану, Таджикистану, Туркменістану та Узбекистану на парад 9 Травня в Москві. Візит політиків назвали аморальним і недружнім кроком. Пише ТСН. 

Про це йдеться у заяві відомства на офіційному сайті.

У заяві наголошують, що участь лідерів іноземних держав в публічному заході "поряд із воєнним злочинцем, який хизується розв'язанням війни в Європі в масштабах, незнаних із часів Другої світової війни", вважають аморальним і недружнім кроком щодо України. Крім того, такий візит називають виявом зневаги до українського народу, "який бореться за своє виживання та свободу".

"Під час заходу президент Російської Федерації Владімір Путін, який розшукується міжнародним правосуддям за скоєння воєнних злочинів, виправдовував вбивства українців, знищення українських міст і сіл, викрадення українських дітей та репресії проти мешканців захоплених українських територій. У ніч перед зібранням РФ випустила по Україні 25 крилатих ракет, зокрема 15 по Києву, аби заподіяти ще більше смертей та завдати ще більше руйнувань на українській землі", - заявили в МЗС.

У відомстві також наголосили, що на параді учасникам продемонстрували російську військову техніку, яка "вже десятий рік поспіль бере участь у неспровокованій агресивній війні Росії проти України".

"Народи Центральної Азії та Кавказу внесли неоціненний вклад у перемогу над нацизмом 78 років тому. Вони не заслуговують на долю бути використаними зараз Кремлем для участі в фальшивому дійстві, яке не має нічого спільного з подвигом переможців над нацизмом", - додали в заяві.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що до російського диктатора Володимира Путіна на парад 9 травня до Москви прибудуть президенти Казахстану та Таджикистану, а також голова уряду Вірменії.

Цьогоріч "парад Перемоги" у Москві був досить скромним - без авіації та з одним танком. Красною площею проїхався лише один танк Т-34 1940-х років, і то він - музейний та вироблений в Україні.