Контракти.ua

389  —  09.05.23
День пам'яті та перемоги над нацизмом у Другій світовій війні: у ВР пояснили зміну назви свята
День пам'яті та перемоги над нацизмом у Другій світовій війні: у ВР пояснили зміну назви свята

З назви зникло слово "примирення".

Заступниця голови Комітету Верховної Ради з питань гуманітарної та інформаційної політики Євгенія Кравчук надала інформацію щодо зміни офіційної назви свята, яке відтепер пропонується відзначати 8 травня як День пам'яті та перемоги над нацизмом у Другій світовій війні. Пише ТСН. 

Про це Євгенія Кравчук розповіла в ефірі телемарафону.

"Тут важливо, принципово два слова які є - це перемога і пам'ять. Бо перемога безсумнівна і внесок України в перемогу - він безсумнівний. Українці боролися в лавах різних союзних армій, але звичайно, найбільші жертви були саме серед українців, які в червоній армії воювали", - сказала вона. Євгенія Кравчук також нагадала, що загалом як серед цивільних, так і серед військових загинуло 8 мільйонів.

"Це і пам’ять про них, і пам’ять про тих, хто загалом воював проти нацизму. Так само, як зараз українці воюють проти рашизму - нової версії нацизму", - додала Кравчук.

Україна мала перехідний час, щоб переосмислити різницю між 8 і 9 травня, вважає Євгенія Кравчук.

"Але загалом, основа все ж таки - це перемога у Другій світовій війні над нацизмом і звичайно пам’ять про тих, хто полягли, і тих, хто перемогли", - підкреслила вона.

Нагадаємо, 8 травня в Україні та світі вшановують пам'ять тих, хто поліг у бою, захищаючи рідну землю під час Другої світової війни.