Контракти.ua

512  —  08.05.23
Чи буде повернення графіків відключень світла влітку
Чи буде повернення графіків відключень світла влітку

Повернення до графіків відключення світла влітку можливе. Це може статися в залежності від ситуації в енергосистемі й стосуватися окремо тих чи інших регіонів, але й не виключається, що таких обмежень взагалі не буде.

Про це йдеться в матеріалі РБК-Україна.

Директор енергетичних програм "Центру Разумкова" Володимир Омельченко висловив думку, що ризик впровадження графіків відключень світла є, але також є сценарій, що таких графіків взагалі не буде, тобто ситуація буде достатньо стабільною.

"Це залежить від того, яке у нас буде споживання електроенергії, скільки буде сонця, вітру та води і як управлятиме системою "Укренерго", - пояснив експерт.

За його словами, є інший сценарій, за яким у нас можуть бути аварійні чи планові відключення.

"Але я сумніваюся, що вони будуть по всій Україні і триватимуть довгий час. Вони можуть бути лише в окремих регіонах і тільки в окремий період часу - в пікові періоди. Це не носитиме такий характер, як це було зимою. За умови, що не буде нових ударів по енергетиці", - допускає Омельченко.

Своєю чергою директор спеціальних проектів НТЦ "Психея" Геннадій Рябцев не виключає аварійні вимкнення в окремих регіонах.

"Це може бути обмеження на споживання в окремих регіонах і знову ж таки в окремих випадках. І не впродовж усього літа, а лише тоді, коли наприклад будуть складатися умови такі, які не планувалися", - каже експерт.

На його думку, таке може бути оскільки зараз у нас системи розподілу в більшості своїй працюють, використовуючи свої резервні системи, тобто немає додаткового запасу міцності, який був до початку війни.

"Тому можуть виникати проблеми, можуть відбуватися аварії як було в Одесі у лютому чи в прифронтових зонах. Війна продовжується, але не можна казати, що балансу немає і будуть масові вимкнення. Немає у нас зараз таких обсягів споживання, які б перевищували зимові", - додав Рябцев.

Натомість в "Укренерго" повідомили виданню, що готуються до різних сценаріїв, опрацьовуючи насамперед ті, які дозволятимуть не вводити графіків відключень.

"Ми розглядаємо декілька сценаріїв, як використовувати доступні влітку в системі генеруючи потужності для покриття дефіциту. Також нагадаємо, що завдяки синхронізації української енергомережі з європейською торік нам буде доступний імпорт електроенергії з країн ЄС, якщо виникне така потреба", - заявили в компанії.

Там нагадали, що наразі технічна можливість для імпорту електроенергії становить 1050 МВт.

"Водночас, стабільна робота енергосистеми залежить і від дотримання правил розумного споживання", - зауважили в "Укренерго".

Тому українців закликали по можливості переносити використання потужної побутової техніки (пральних машин, посудомийок) із ранкових та вечірніх годин на нічні, а також не вмикати одночасно кілька потужних приладів.

"Влітку ми також проситимемо всіх обмежувати температуру кондиціонерів, наприклад, не охолоджувати приміщення нижче, ніж до 25 градусів та не користуватися кондиціонерами в пікові години зранку і ввечері. За можливості прати за нижчих температур та раціонально вмикати бойлер для підігріву гарячої води", - додали в компанії.

Статьи по теме
Міністр фінансів назвав втрати економіки України від обстрілів енергетики
Міністр фінансів назвав втрати економіки України від обстрілів енергетики

Обстріли Росією енергетики України призведуть до економічних втрат та зменшення надходжень до державного бюджету.
23.05 — 272

Відключення світла та рекордний імпорт: в
Відключення світла та рекордний імпорт: в "Укренерго" розповіли про стан енергосистеми сьогодні

В Україні більшу частину доби зберігається дефіцит електроенергії, у зв'язку із чим планується обмеження споживання для промисловості. Сьогодні запланований рекордний обсяг імпорту з 5 країн Європи.
13.05 — 370

Українців знов просять зменшити споживання світла
Українців знов просять зменшити споживання світла

Україна отримує аварійне постачання електроенергії з Польщі, Румунії та Словаччини. Громадян закликали зменшити споживання світла у пікові години.
12.05 — 329