Контракти.ua

536  —  05.05.23
Китайський марсохід натрапив на докази недавньої присутності води на Червоній планеті, однак є нюанси
Китайський марсохід натрапив на докази недавньої присутності води на Червоній планеті, однак є нюанси

Сніг і мороз на Марсі були ще 400 тис. років тому. Це ніщо в порівнянні з мільйонами чи мільярдами років, які розглядалися раніше.

На поверхні Марса могла бути вода ще 400 тис. років тому. Про це свідчать дані китайського марсохода Zhurong. Дослідники використовували три інструменти, щоб взяти зразки піщаних дюн з Утопії Планітії Марса, низинного регіону в північній півкулі. Дослідники вважають, що в чітко виражених соляних тріщинах цього регіону вони знайшли залишки води з набагато пізнішого часу, ніж було виявлено раніше. Пише ТСН. 

Про це йдеться у повідомленні livescience.

"Ми дійшли висновку, що ці характеристики поверхні дюн були пов’язані із залученням рідкої солоної води, яка утворилася внаслідок подальшого танення інею/снігу, що падає на поверхні дюн, які містять сіль", — розповів геофізик із китайського університету Цинь Сяогуан.

Висновки дослідження були опубліковані 28 квітня в журналі Science Advances.

Вчені шукають воду на Марсі від кінця 1800-х років, коли деякі астрономи помилково вважали, що помітили "канали", які перетинають поверхню Червоної планети. Відтоді дані, отримані з різних зондів, марсоходів і спектроскопічних інструментів, показали, що на поверхні Марса існує невелика кількість замерзлої води на полярних крижаних шапках і всередині кратерів. Решта планети, як вважають дослідники, висохла мільярди років тому.

Водночас повідомляється, що китайський марсохід, можливо, вийшов із ладу, тому що не відповідає на "дзвінки" з Землі.

Нагадаємо, напередодні астрономи виявили неподалік Сонячної системи дві суперземлі. Вони обертаються навколо червоного карлика TOI-2095.