Контракти.ua

854  —  03.05.23
Резніков назвав помилки під час оборони України та анонсував зміни у законах
Резніков назвав помилки під час оборони України та анонсував зміни у законах

Резніков вважає, що Україну очікують подальші реформи в оборонному секторі.

Міністр оборони України Олексій Резніков розповів про помилки, які були в обороні України, та як їх виправили. Він наголосив, що реформи будуть продовжені і після перемоги України.

Про це він сказав в інтерв'ю журналістові ТСН Андрію Цапієнку.

Міністр упевнений, що після війни буде змінено багато законів щодо охорони та оборони країни.

"У нас доктрина була така, що задача Збройних сил відповідно до Конституції, до всіх законів — забезпечити якраз вже спротив у разі агресії. А підрозділи прикордонної державної служби — це оборона кордону і всі необхідні речі. Національна гвардія — це забезпечення охорони об'єктів у першу чергу", - сказав міністр.

Олексій Резніков також зауважив, що в Україні змінилися підходи до Сил оборони, які зараз захищають нашу державу.

"Ми це з покійним Денисом Монастирським теж обговорювали, наприклад, всі ті ж самі атомні електростанції і так далі. Тобто доктрина була, що це підрозділ охорони, а не оборонний, тому навіть на озброєнні не було важкої техніки — стрілецька зброя і так далі. І коли сталася Чорнобильська, Запорізька атомні електростанції, тоді прийшло усвідомлення, що і в цій доктрині були недооцінки і помилки, що підрозділи Національної гвардії, які достойно воюють і в Маріуполі, і в Бахмуті та інших місцях, героїчно воюють разом із ЗСУ. Тобто це справжній сектор безпеки й оборони, справжні сили оборони. Всі воюють — прикордонники, Нацполіція, СБУ, ГУР МО. Я вже не кажу про ДСНС, які теж роблять свою справу. Почало змінюватися і в нас розуміння", - сказав він.

Міністр оборони України також пригадав, як створювалася територіальна оборона. Проте це так і не вдалосьядо кінця реалізувати, оскільки почалася повномасштабна війна.

"Територіальна оборона по іншій концепції взагалі утворювалася, і закон, який набув чинності 1 січня — за півтора місяця до початку навали — ми почали його реалізовувати. Він був написаний у такий спосіб, що буде 10 000 кадрових офіцерів у ТрО, які будуть поступово готувати резервістів, і так далі, і так далі. Тому було збільшено від 250 тисяч до 261 тисячі Збройні сили України. 10 тисяч було розраховано під ТрО. Ми встигли набути спроможності на 70-80% тільки по кадрових офіцерах, тобто утворити батальйони, бригади де-юре, номінально. Знайти для них частково приміщення, поступово навіть кімнати, де можна зберігати зброю, і то не всюди. Тут навала", - сказав він.

Олексій Резніков зауважив, що після початку війни вирішили, що територіальна оборона може брати участь у бойових діях.

"Люди пішли добровольцями, у ТрО в тому числі. Я пам'ятаю, що ми тільки по Києву видали за дві з половиною доби близько 21 тисячі автоматів Калашникова. Це кратно більше, ніж було задумано ТрО-батальйонів тільки в одному Києві. Це призвело до того, що головком прийняв рішення, і закон це дозволяв, застосовувати сили ТрО, в тому числі, і на полі бою, безпосередньо на лінії контакту і в багатьох районах Запоріжжя, Дніпропетровщини, Харкова, Миколаївщини. В першу чергу тримали удар там. Хлопці ТрО взагалі не встигли. Там навіть оснащення не було, в спортивних костюмах ішли в бій і героїчно захищали цю територію", - сказав очільник Міноборони.

Резніков наголосив, що в майбутньому Україну очікують суттєві реформи щодо зміни системи оборони.

"Сьогодні ТрО воюють всюди, у всіх місцях, куди приймає рішення головком. Це теж зміна доктрини, і я переконаний, що ми будемо переписувати багато законів, виходячи з наслідків, аналізуючи цю війну, багато речей, я переконаний, змінилися. Я думаю, що навіть у світі вже переписують книжки, тому що навіть танки, бо всі вважали, що танки вже не потрібні для сучасної війни, та артилерія не потрібна для сучасної війни, а воно, виявляється, дуже потрібно. Багато ще буде змін, тому сьогодні, коли ми розуміємо, що "Гвардія наступу" — це підрозділи Національної гвардії, підрозділи прикордонної державної служби та Нацполіції — вони як елемент сил безпеки", - пояснив він.

Міністр наголосив, що він уже говорив із західними партнерами щодо необхідності підготовки за кордоном й інших українських силовиків.

"І, до речі, я на виконання цього рішення за дорученням президента офіційно під час засідання на "Рамштайні" в своїх декількох промовах три рази офіційно звернувся до партнерів, що я прошу розуміти, що в силах безпеки і оборони в секторі оборони України є, в тому числі, Нацгвардія, прикордонна державна служба і Служба безпеки України, і ми просимо змінити мандати у ваших країнах, а також в європейській спільноті щодо можливості підготовки підрозділів Нацгвардії, прикордонників на території тих країн. Не тільки Збройні сили України, а також можливості міжнародної допомоги по озброєнню, оснащенню і так далі", - сказав Резніков.

Нагадаємо, Резніков оцінив ядерний потенціал Росії. Він пояснив, що ніхто не знає, в якому стані зараз перебуває російська ядерна зброя, оскільки останнє випробування проводилося 1998 року.