Контракти.ua

666  —  02.05.23
Російські військовополонені не каються і не вірять, що в українських бранців немає таких умов
Російські військовополонені не каються і не вірять, що в українських бранців немає таких умов

У полонених російські наративи про спецоперацію.

Триразове харчування, зал для перегляду новин, книги та лікуванням – це умови утримання російських військовополонених у таборі на заході Україні.  Вони свідчать, що Україна, на відміну від ворога, – європейська країна і дотримується Женевських конвенцій. Але у жодного з тих, хто прийшов нищити та вбивати в Україну, немає каяття, натомість російські наративи про спецоперацію, йдеться в ТСН.

У казармах табору російських військовополонених зранку порожньо, їхні мешканці працюють. У кожного окреме ліжко і тумбочка з особистими речами, вікна незагратовані. Поруч кімната для перегляду новин, де полонені дивляться “Єдиний марафон”.

Віктору 28, він з Луганщини, у полон потрапив у листопаді під Соледаром, каже, що як для табору умови дуже хороші. Він розповів ТСН, як опинився на війні.

- Чому ви йшли воювати?

- Тому що так треба було.

– Кому?

– “Родине”.

– “Родина” – це хто?

– Луганськ.

– А держава?

– На той момент, ми не були державою.

– А ким?

– Республика “ЛНР”.

– А Україна?

– А з Україною відділились.

– Чому?

– Не знаю, не цікавився політикою.

Зацікавитися Віктора не змусили ні бої, ні полон. Заитання його спантеличують.

- Я йшов захищати.

– Від кого?

– Від України.

– Так Україна шо напала на Україну?

– Я не знаю. Ми ж не нападали.

– А хто нападав?

– Росія.

– Ну, так від кого ви йшли захищати?

– Від України виходить.

- Але ж Росія напала?

– Ну, Росія напала.

У таборі чоловік робить вуличні меблі. Сергій - кадровий російський військовий із Саратовської області - виготовляє подарункові пакети. За роботу полонені отримують зарплату - до 40 гривень на день, які можуть витратити у місцевій крамниці. Російський військовий розповідає: в полон потрапив в травні на Чернігівщині. “У мене був наказ маленький. Я просто їхав охороняв машину бойову. Був в її супроводі, щоб вона була під моїм захистом. Перетнули кордон іншої держави. Був наказ. Що ми беремо участь у спеціальній воєнній операції”, - розповідає чоловік.

У медчастині російські військовополонені можуть отримати кваліфіковану медичну допомогу: тут є терапевт, хірург, психіатр, можна також зробити рентген. Кабінет УЗД з сучасним обладнанням, а зовсім поруч навпроти є стоматологічний кабінет.

Полонені визнають, що умови хороші. Натомість за свідченнями українських військових, багато кого з них в полоні морили голодом. Втім, російські військові в це не вірять, навіть після перегляду кадрів обміну зморених українських бійців. “Я чув, що добре ставляться до полонених… Я теж на 15 кілограмів схуд, це просто хвороба, стрес. Я не думаю, що це від того, що морять голодом”, - переконаний один із полонених.

В російських полонених триразове харчування. До прикладу на обід: суп гороховий, каша кукурудзяна, салат зі свіжої капусти.

Жоден, з ким спілкувалася знімальна група ТСН, не висловив каяття і не намагався донести до родичів правду. “Я не бачив тут націоналістів, я коли приїду додому, звичайно розкажу про це, а так по телефон небагато часу дається, щоб про це говорити”, - каже Павло.

І навіть, якби повернути час назад… “По ідеї, я б нічого не виправив”, - додає Антон.

Умови в цьому таборі свідчать, що Україна – європейська країна і цивілізовано поводиться з полоненими. Крім того, нагадує керівництво табору ці люди -  обмінний фонд, завдяки якому невдовзі зможуть повернутися додому наші захисники.