Контракти.ua

136  —  01.05.23
Як доглядати за імплантами зубів?
Як доглядати за імплантами зубів?

Догляд за імплантами зубів можна назвати настільки ж важливим, як і догляд за “живими” зубами. Від них також залежить стан ротової порожнини, функціональність щелеп та краса посмішки. Ось чому почати догляд за зубними імплантами варто з першого ж дня.

Догляд за зубними імплантами починається одразу після їх встановлення. Ось чому варто заздалегідь готуватися до нескладної, та важливої рутини. Із нею імпланти зубів легко та швидко приживляться, і служитимуть максимально довго.

Догляд у день імплантації

Щойно після встановлення імплантів варто уважно слухати рекомендації вашого стоматолога, і точно їм слідувати:

⦁          Відмовитися від прийому їжі на 2-3 години після завершення операції;

⦁          Перші 2-3 доби споживати лише м’яку їжу: каші та супи, перетерті овочі та фрукти;

⦁          На 2-3 дні виключити гострі страви, паління та алкоголь, які можуть подразнювати місце встановлення імпланту та ротову порожнину в цілому;

⦁          Кілька днів намагатися пережовувати їжу лише протилежною стороною щелепи, де імплантація не виконувалася;

⦁          Додати до раціону м’які фрукти, овочі та кисломолочні продукти, багаті на вітаміни та мінерали. 

Варто розуміти, що набряк після імплантації є цілком природною реакцією організму на хірургічне втручання. Він повністю спаде за кілька днів, тож варто зробити все, щоб не травмувати місце встановлення імпланту.

Подальший догляд за імплантами

Неважливо, за якою технологією відбувалася імплантація. Гігієна ротової порожнини має бути на висоті в будь-якому випадку та кожного дня. До того ж, якщо імплантація знадобилася, це має стати для пацієнта додатковим стимулом активніше та ретельніше доглядати за живими і штучними зубами.

⦁          Якщо імплант встановлюється без коронки та знаходиться у процесі приживлення, його необхідно дбайливо чистити щіткою з другого дня. Важливим є використання ополіскувачів для ротової порожнини. Все це допоможе пришвидшити остеоінтеграцію штучного кореня, і навіть поліпшити кровообіг навколо нього, щоб він був зафіксований надійно та надовго;

⦁          Якщо тимчасова чи постійна коронка вже встановлена, за нею слід доглядати так само, як і за здоровими зубами: використовуючи щітку, ополіскувач та флос;

⦁          Різні типи протезів очищаються по-різному, і варто перепитати свого стоматолога, якщо певні рекомендації по догляду залишилися не до кінця зрозумілими.

Професійна чистка зубів у спеціаліста

Можливою є також професійна чистка протезів, яка відбувається у вашого лікаря. Та варто розуміти, що вона може лише доповнювати ваш щоденний догляд за ротовою порожниною. У разі недостатньої гігієни приживлення зубного імпланта сповільниться, може виникнути навіть ризик відторгнення. А стан коронок чи протезу без регулярного очищення від нальоту виявиться незадовільним, і конструкція швидко стане непридатною.

Фахівці у Стоматології Осадчого детально пояснять вам кожну рекомендацію щодо догляду за імплантами зубів, щоб вони служили вам роками й десятиліттями, постійно підтримуючи якість вашого життя, функціональність щелеп та красу посмішки.