Контракти.ua

481  —  01.05.23
"Підтримують ворога": Зеленський заявив, що Угорщина перебуває у НАТО тільки де-юре

Угорщина самостійно вибрала політику підігравання російським агресорам.

Попри те, що Угорщина де-юре є членом Північноатлантичного альянсу (НАТО), де-факто вона працює проти блоку. Пише ТСН. 

Таку думку висловив президент Володимир Зеленський під час свого інтерв'ю скандинавським ЗМІ.

Журналісти запитали президента, що він думає про те, що Будапешт не підтримує вступ України до НАТО, зокрема через суперечку щодо прав національних меншин, і як він планує вирішити цю проблему.

"Я думаю, що питання в бажанні Будапешта і тільки. Я вважаю, що Угорщина – самостійна держава і ніхто не може впливати на них. Мені здається, що є політична, скажімо так, заплутаність політичних еліт в Угорщині. "Дуже дивна ситуація, вам не здається? Чи може бути, наприклад, країна НАТО за Росію і проти НАТО? Мені здається, що це заплутаність", - заявив він.

Крім того, Зеленський наголосив, що така політика — це самостійний вибір Угорщини.

"Але мені здається, є якась угода, юридична та джентльменська. Угода про повагу. Не можуть бути союзники НАТО за країну, яка називає НАТО ворогом. Це виглядає як неадекватна поведінка. Я так вважаю, це моя суб'єктивна думка", – наголосив Зеленський.

Зеленський зазначив, що бути союзниками не означає просто говорити якісь загальноприйняті речі, союзники повинні мати однакове бачення питань безпеки, дотримання договору про захист один одного та розділяти цінності.

"Якщо всі союзники кажуть, що "Росія називає нас ворогом, ми повинні ставити її на місце, вона не може захоплювати території", одна держава не може сказати: "Ні, Росія наш союзник". Отже, ти вже не союзник Альянсу. Тому якщо ти де-юре союзник, а де-факто працюєш проти, ти не повинен радити Україні, йти в НАТО чи не йти. Ти не повинен робити ті чи інші висновки, чи перепони. Україні", чому ти вважаєш, що ти один правий?" – підсумував Зеленський.

Нагадаємо, раніше радник голови Офісу президента України поставив на місце скандальну віцеспікерку парламенту Угорщини Дору Дуро, яка заявила, що Кремль має особисто схвалити вступ України до НАТО.

Крім того, раніше Міністерства закордонних справ Угорщини назвав НАТО "трансатлантичною бульбашкою".