Контракти.ua

1357  —  30.04.23
Як садити город: рослини-вороги і рослини-друзі
Як садити город: рослини-вороги і рослини-друзі

Цілком зрозуміле бажання дачників і городників виростити якомога більше різних овочів, зелені, ягід і інших культур на своїй ділянці, але тут виникає серйозне запитання: як їх правильно розташувати, щоб отримати добрий врожай, тим більше, якщо землі всього пару соток? Які культури можна посадити поряд, а які категорично не можна?

Ці запитання завжди хвилювали дачників, змушуючи постійно експериментувати, однак далеко не всі експерименти завершуються вдало. Про те, як же правильно розмістити культури, розповів завідувач кафедри ґрунтознавства та землеробства Житомирського агроекологічного університету Сергій Журавель. Пише ТСН. 

Чому картоплю, помідори і баклажани не можна висаджувати поруч?

Питання взаємовідносин одних рослин з іншими цікавили людей від давніх часів. Наприклад, за археологічними відомостями, стародавні Майя чинили так: у заглиблення землі кидали сушену або гнилу рибу, потім висаджували батат і туди ж кидали насіння кінських бобів і кукурудзи. Риба, розкладаючись, давала рослинам фосфор, необхідний для розвитку кореневої системи. Виростала висока кукурудза, на яку запліталися боби, а знизу розросталося листя батату. Боби містять бактерії, які забезпечують рослини азотом, кукурудза служить опорою, а великі листя батату чудово зберігають вологу. Так використовувалися різні властивості рослин для досягнення максимального врожаю.

Сучасному дачникові потрібно також враховувати і використовувати властивості рослин. Головне, потрібно пам'ятати, що рослини, які ви збираєтеся висадити поряд, повинні бути обов'язково з різних видових груп, щоб вони не хворіли однаковими хворобами і не споживали ті ж самі поживні речовини. Наприклад, якщо висадити поряд помідори, картоплю і баклажани, то колорадський жук почне знищувати картоплю, помідори, баклажани, а крім того, їм загрожує таке захворювання, як фітофтороз.

Дачну ділянку або город слід розділити на окремі блоки, в яких розташувати "рослини-друзі". Наприклад, моркву, буряк і картоплю можна сміливо розміщувати поруч одне з одним в одному блоці. Помідори бажано посадити в окремому блоці подалі від інших культур. Різну зелень (шпинат, салат, щавель, кріп, петрушка та інші) висаджуйте поряд, вони не заважають один одному. А можна і в широких міжряддях, розділяючи інші культури. Огірки займають багато місця, їх треба поливати, підв'язувати, тому поряд з ними нічого висаджувати не слід. Це також стосується динь, кавунів і кабачків. Їх можна посадити в одному блоці, але відстань між кущами має бути не менше одного-півтора метра. У міжряддях не варто висаджувати навіть зелень, оскільки рослини почнуть плестися та їхнє величезне листя закриє весь простір.

Які рослини уживаються з усіма?

Є рослини, які прекрасно уживаються з іншими і є нейтральними. Наприклад, часник і бобові культури (квасоля, горох, кінські боби, соя, чия та інші). Їх можна висадити в міжряддях. Однак слід враховувати, що бобові рослини також зазвичай в'ються, розповзаються і тому займають досить великий простір. Якщо посадити їх впритул із кукурудзою, то особливих проблем не буде, але якщо поруч з помідорами, то вони заплетуть всі помідорні кущики, в результаті не тільки не буде врожаю, але й загущені грядки обов'язково здолає фітофтора.

Кожен рік – на новій грядці

Існує ще одне важливе правило: необхідно змінювати місця вирощування культур. І зовсім неправильно чинять ті, хто з року в рік на одному і тому ж місці висаджує картоплю, на іншій ділянці незмінно вирощує помідори, а в теплиці – огірки. Така практика призводить до того, що рослини починають хворіти і втрачати урожайність. А все насамперед тому, що з року в рік рослини забирають з ґрунту певні елементи, і зрештою їм просто нічим харчуватися. Гірше того, вони шукають заміну, яка може бути небезпечною для здоров'я людини. Наприклад, якщо в землі вже немає кальцію, то рослина починає вбирати калій 40, а це радіоактивний елемент. Рослина замінює відсутній елемент іншим, забруднюючи продукцію радіонуклідами. Крім того, на одному місці рослини хворіють одними й тими самими хворобами. Є культури, які можна висаджувати на колишньому місці не раніше, ніж через п'ять років, зокрема, буряк, інші – через 2-3 роки. Тому кожен рік слід продумувати нову "дислокацію" рослин, і тоді буде менше проблем з рослиною і підвищиться врожайність.