Контракти.ua

705  —  28.04.23
Кремль розробив таємний план впливу на країни Балтії
Кремль розробив таємний план впливу на країни Балтії

Москва хотіла втягнути країни Балтії у свою орбіту до 2030 року.

В Росії розробляли стратегію впливу на Балтійські країни до 2030 року, в якій планувалося втягування Литви, Латвії та Естонії назад до орбіти Москви. Пише ТСН. 

Про це інформують журналісти "Досьє".

Розроблений довгостроковий план щодо країн Балтії не враховував повномасштабну війну проти України, оскільки в ньому немає жодного згадування про неї.

Для кожної з країн Москва склала план із двох частин — у першій прописані загрози для самої Росії, в іншій викладені стратегії, як їм протидіяти. Кожна мета була внесена у свою сферу та вписана в окремі часові рамки, а саме 2022 рік, 2025 чи 2030.

Головні цілі для Росії в Литві, Латвії та Естонії, як зазначається в матеріалі, це:

  • зберегти найширшу присутність російської в освіті;
  • створювати проросійські організації та впливати через них на населення;
  • протидіяти знесенню радянських памʼяток;
  • просувати російський "історичний" наратив;
  • заохочувати місцеві бізнеси виходити на російський ринок.

У Кремлі боялися, що в Литві можуть створити велику військову базу, тому планували протидіяти розгортанню протиповітряної та протиракетної оборони.

У плані Кремля зазначалося, що литовська влада має "визнати потенційні збитки через зростання впливу НАТО в регіоні" і тому прагнутиме співпрацювати з Москвою. Такі ж плани у Росії були щодо Латвії та Естонії.

У своїх планах Кремль називав негативним нарощення активності НАТО в регіоні, збільшення чисельності наявних військ, запровадження санкцій та згортання торгівлі з країнами Заходу. Саме це і сталося після повномасштабного вторгнення до України в лютому 2022 року.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що жителі Білорусі побоюються вступу держави у війну РФ проти України, водночас тамтешня опозиція в такому разі прогнозує новий спалах протестів і піднесення партизанського руху.

Крім того, ми раніше інформували, що контрнаступ затримується, бо ЄС не може визначитися, хто виготовлятиме для України снаряди.