Контракти.ua

791  —  27.04.23
Білоруси побоюються вступу у війну проти України: опозиція прогнозує протести і партизанський рух
Білоруси побоюються вступу у війну проти України: опозиція прогнозує протести і партизанський рух

Білоруси бояться, що російські війська не дозволять їм довго лише стежити на відстані за війною проти України.

Жителі Білорусі побоюються вступу держави у війну РФ проти України, водночас тамтешня опозиція в такому разі прогнозує новий спалах протестів та піднесення партизанського руху.

Про це йдеться у статті AP. Пише ТСН. 

Так, видання навело історію інженера з Мінська Руслана. Йому війна в Україні раптом здалася набагато ближчою, коли нещодавно чоловік отримав повістку на військові збори. Автори статті зауважують, що це частина зусиль, під час яких тисячі чоловіків у Білорусі візьмуть участь у навчаннях із побоюваннями, що "вірний союзник Москви може бути втягнутий у бойові дії".

"Вони кажуть нам, що Білорусь не вступатиме у війну проти України, але я чую, як російські військові літаки гуркочуть над моїм будинком, прямуючи до авіабази Мачулищі під Мінськом", – розповів виданню 27-річний житель Білорусі.

"Російські війська вже в Білорусі, і я бачу, як країна поступово перетворюється на військову казарму. Усі бояться, що вони не дозволять білорусам довго стежити за війною на відстані", – додав чоловік.

Аналітики та політичні опоненти білоруського режиму оцінюють, що подальше залучення РБ до війни проти України може знову розпалити суспільний гнів проти самопроголошеного президента Олександра Лукашенка та "послабити його залізну хватку влади, яка триває майже 29 років".

Зазначається, що російське вторгнення дуже непопулярне в Білорусі, яка має спільний 1000-кілометровий кордон з Україною та багато громадян, пов’язаних з українцями родинними чи особистими зв’язками.

"Білоруси не бачать сенсу в цій війні", – запевнила жителька прикордонного Лунинця, 54-річна Світлана (ім’я змінено).

Жінка додала, що нещодавно в місті було сформовано новий білоруський підрозділ ППО, і "побоювання війни зросли" зі збільшенням кількості військ.

Білоруський військовий аналітик Олександр Алесін вважає – якщо 45-тисячна армія країни буде введена до України, можлива "масова відмова виконувати накази". Алесін додав, що Лукашенко не піде на це, "бо боїться викликати незадоволення серед військових, які можуть повернути зброю в інший бік".

Ядерна зброя в Білорусі

Алесін також прокоментував питання розміщення російської ядерної зброї в Білорусі. За його словами, під час Холодної війни в РБ було близько двох третин московського арсеналу ракет середньої дальності з ядерними головками. Аналітик не виключає, що десятки сховищ радянської епохи все ще можуть бути використані для такої зброї.

"Білорусь була радянською ядерною фортецею, і тепер Путін і Лукашенко вирішили не тільки відновити, але й посилити її. З Білорусі російські ядерні ракети можуть досягти України, всієї території Польщі, країн Балтії і частини Німеччини, і цей "білоруський ядерний балкон" ще довго тріпатиме нерви західним політикам", – розповів Алесін.

А білоруська опозиціонерка Світлана Тихановська сказала журналістам, що розміщення російської ядерної зброї перетворило б народ Білорусі на заручників.

"Розміщення російської ядерної зброї зробить Білорусь мішенню у разі ескалації та поставить під серйозну загрозу життя білорусів. Два диктатори зайшли занадто далеко у своїх військових іграх, і це призведе лише до посилення санкцій Заходу", – прогнозує Тихановська.

Протести і партизанський рух у Білорусі

Білоруський політолог Валерій Карбалевич вважає, що дедалі більше залучення Білорусі до військових зусиль Кремля розпалює широке обурення серед громадян РБ.

"У Білорусі розвинувся широкий партизанський рух, учасники якого підривали залізничні колії та російські військові літаки, а також атакували офіційні сайти Росії та Білорусі. Перетворення Білорусі на російський військовий хаб і поступове втягнення її у війну викликало суспільне невдоволення, що змусило Лукашенка посилити репресії", – розповів Карбалевич.

Лідер опозиційної білоруської організації BYPOL Олександр Азаров сказав, що якщо Білорусь вступить у війну проти України, це дасть поштовх для його групи, яка зросла від часу протестів перед виборами 2020 року.

"Якщо маленька Білорусь почне отримувати труни з України, це неминуче викличе протести, які владі ледь вдалося придушити масовими репресіями. Лукашенко резонно переживає, що вступ у війну призведе до різкого піднесення партизанського руху", – зазначив Азаров.

За оцінками Карбалевича, навіть за умови не вступу Лукашенка у війну, Росія може погрожувати ще одним вторгнення до України з Білорус, щоб змусити Київ залишити значну кількість військ на кордоні.

"Погано мотивована і слабка білоруська армія не дасть значних змін на полі бою, але Кремль має продовжувати показувати Києву та Заходу, що білоруська загроза залишається. Путіну зручніше використовувати Мінськ як військовий хаб, зберігаючи при цьому постійну загрозу вступу Білорусі у війну для збереження тиску на Україну", – пояснив військовий аналітик.

Нагадаємо білоруси та росіяни вже понад рік проводять спільні військові навчання на полігонах в РБ. Нещодавно ці навчання подовжили до 1 травня.

За даними командувача Об’єднаних сил ЗСУ генерал-лейтенанта Сергія Наєва на 22 квітня, ситуація у Північній операційній зоні стабільна та контрольована. В цей час українські війська зміцнюють оборонні рубежі, позиції на кордоні з Білоруссю та Росією.

В середині квітня радник Тихановської – Франак Вячорка заявляв про зменшення ймовірності вступу Білорусі у війну. Він посилався на відповідний консенсус у суспільстві та зменшення кількості спільних з росіянами військових навчань.