Контракти.ua

363  —  27.04.23
"Армія Росії буде дезорієнтована, а режим — надзвичайно ослаблений”: військовий експерт надав прогноз щодо деокупації

Донецька та Луганська області будуть звільнені.

За зауваженням начальника Головного управління розвідки Міністерства оборони України Кирила Буданова, якщо ЗСУ деокупують Крим, це не буде кінцем, тому що залишаться ще Луганщина та Донеччина, якщо вони будуть останніми. Чи будуть росіяни боротися за східні області України і наскільки важче буде там прорвати їхню оборону?

Про це розповів генерал армії, керівник Служби зовнішньої розвідки України у 2005-2010 роках Микола Маломуж в ексклюзивному інтерв’ю ТСН.ua.

Він нагадав, що для Росії стратегічно важливіший південний коридор — Запорізька і Херсонська області та Крим.

"Донецьк вони фактично дестабілізували, захопили і тримають. Крим — наче символ. Його втрата буде колосальним військово-політичним і стратегічним крахом. В даний момент перспектива по сходу буде дуже швидко визначена. Вони не зможуть ефективно задіяти всі ресурси і на південь, і на Крим, і на схід нашої держави. Тримати вже не буде сенсу, тим більше, якщо будуть вже такі потужні проривні ситуації, то в даний момент режим буде настільки слабкий, що навіть у військово-політичному керівництві будуть вирішувати питання, як далі діяти і що робити вже не тільки з Кримом, а й самим Путіним", — зазначив Маломуж.

Тому схід, на думку експерта, не буде основним пріоритетом, тому що ослаблена Росія фактично вичерпає основні військові ресурси.

"Я думаю, що і по сходу будуть успішні операції, якщо буде така послідовність. Ми ще не визначили, що буде в першу чергу. Це те, що під грифом цілком таємно, і тільки Генштабу приймати рішення, де розпочнеться ця кампанія. Натяки Буданова, що буде тільки південь, можливо, для дезорієнтації противника. Тому в даній ситуації ми говоримо про різні сценарії, різні відволікаючі удари, один або два стратегічні наступальні формати, які дозволять розпорошити сили противника. Це вже справа командування. Але я передбачаю, якщо підемо на південь, то схід не втримається. Буде визволення Донецької і Луганської областей, тому що в тій ситуації армія Росії буде дезорієнтована, а режим буде надзвичайно ослаблений”, — сказав Маломуж.

Нагадаємо, що очільник Головного управління розвідки Міністерства оборони України Кирило Буданов спрогнозував "знакову битву" у війні з Росією. Він розповів про ситуацію на фронті і бої за Бахмут, озвучив можливий термін звільнення Криму і оцінив можливість бунту в РФ проти режиму диктатора.