Контракти.ua

252  —  26.04.23
НАТО має представити графік вступу України до Альянсу на липневому саміті – Кулеба
НАТО має представити графік вступу України до Альянсу на липневому саміті – Кулеба

Липневий саміт повинен представити графік вступу України до НАТО.

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба вважає, що політичне рішення про терміни вступу України до НАТО має бути ухвалене на липневому саміті НАТО у Вільнюсі. Він наголосив, що НАТО має прийняти до своїх лав Україну, оскільки "Києву потрібен Альянс, а Альянсу потрібен Київ". Пише ТСН. 

Про це міністр закордонних справ України написав у авторській статті для видання Foreign Affairs (США), повідомляє МЗС.

"На майбутньому саміті Альянсу у Вільнюсі члени НАТО повинні надіслати Росії письмовий сигнал про те, що гра закінчена – Україна є частиною Заходу, вона на порозі НАТО, і незабаром увійде у двері. Щоб уникнути непорозумінь, ми говоримо не про негайне членство, а про те, щоб союзники по НАТО зробили історичний крок до прийняття України", – написав Кулеба.

Міністр також наголосив, що за 15 років, які минули після саміту НАТО в Бухаресті, Україна чула багато аргументів, чому вона не може вступити до НАТО. Найновіший аргумент проти вступу України полягає в тому, що це питання нібито роз’єднує Альянс.

"Подібне вже казали в Європі ті, хто прагнув заблокувати шлях України до членства в Європейському Союзі. Рік тому вони переконували, що питання кандидатства України розділяє ЄС. Але коли у червні 2022 року всі 27 країн-членів ЄС підтримали надання Україні цього статусу, Євросоюз відчув нову єдність, мету та силу. Те саме станеться з НАТО, коли чітке рішення про шлях України до членства буде ухвалене", - зауважив Кулеба.

Дмитро Кулеба також наголосив, що сьогодні Україна захищає весь східний фланг НАТО та ділиться своїми знаннями з союзниками.

Також, за його словами, "було б розумно", щоб члени НАТО вирішили, які саме гарантії безпеки вони можуть запропонувати Україні зараз, до вступу, і які з цих гарантій продовжуватимуть діяти після того, як Україна стане членом НАТО (крім тих, що закріплені в Північноатлантичному договорі).

Нагадаємо, віцеспікерка парламенту Угорщини Дора Дуро заявила, що вступ України до НАТО можливий лише за умови, що такий крок схвалить Росія у форматі угоди.